Slovenska mandala

Prave energije za prihajajoče leto
SLOVENSKA MANDALA

Ana Premk je avtorica mandal s slovenskimi tradicionalnimi motivi. Po izobrazbi je profesorica francoščine in latinščine, prevajalka in lektorica, po srcu pa ima še druge poklice. Risanje mandal je eden izmed njih. Njen koledar mandal ponazarja preko simbolov, likov in barv naravni ciklus dvanajstih mesecev. Opremljen je z mislimi Martina Kojca in verzi pesnika Janeza Premka. Prva misel, ki nas popelje v novo leto, je: »Kar je živo, gori!«, spominja pa nas na to, da brez Sonca, svetlobe in toplote ni življenja. Najpogostejši  motivi, ki sestavljajo Anine mandale in nas spomnijo na kozmične principe življenja, so svarica, srce, nagelj in osemkraka zvezda Daníca.

Svarica predstavlja jedro vsake mandale v koledarju. Je simbol življenja in sončne energije, poznan tudi kot sestavni del Rože življenja, simbola svete geometrije in principa neprestane kreacije univerzuma. Svarga pomeni nebeško ali sončno pot, v imenu pa se skriva tudi simbolika ognja in gorenja, kar se povezuje s slovanskim sončnim bogom Svarogom. Svarica nas ščiti pred negativnimi silami, nesrečami in negativnimi učinki ognja. Je moški princip, ki pa se mora uravnovešati z žensko energijo.

Osemkraka zvezda ponazarja zvezdo Jutranjico. Na slovenskem smo jo poimenovali Daníca. Zvezda Daníca je Venera in v vseh kulturah predstavlja princip ženskega božanstva. Daje nam svetlobo, ki je odsev Sonca, enako kot Luna in poraja novo življenje.

Srce je simbol univerzalne ljubezni. Je most med materialnim in duhovnim svetom. Predstavlja združitev moškega in ženskega principa.

Nagelj velja v Sloveniji za »narodni cvet«. Simbolizira srčno komunikacijo, povezovanje,spravo, prijateljstvo, spoštovanje in druge kvalitete čiste zavesti.


 
Svet mandal nas zasidra v sedanjost. Martin Kojc v svoji knjigi »Moč spomina in pozornosti« založbe Domus (avtorica naslovne mandale je Ana Premk) pravi takole: » Izguba zanimanja in pozornosti za resnično sedanjost je posledica današnjega časa. Dogodki se prehitevajo. Naš duh ima komaj priložnost, da bežno dojame neko stvar, že se na njegovem mestu pojavi nekaj novega… Ogromen napredek na vseh področjih bega našo koncentracijo in nas odvrača od resničnih sedanjih dejstev…Mislimo, da moramo uresničiti vse domišljijske sanje, ki so nastale  zaradi nenehnih novosti. Tako ubežimo svetu dejstev in se izgubimo v sferah umišljenih fantomov.«

Zadnji verz Janeza Premka iz pesniške zbirke Selitve, s katerim je podnaslovljena zadnja mandala v prihajajočem letu:»Veriga prednikov te navdihuje«; pa nas spominja na enost časa in prostora, kateri se lahko predamo le preko srčne energije in s prisotnostjo čiste zavesti v vsakem trenutku posebej. V zadnjih dneh leta se nam še bolj odprejo vrata te enosti, če se znamo povezati z njo, s samim sabo in z drugimi na najvišji duhovni ravni. Tako ustvarjamo dober prostor za nov začetek.

In še vprašanje ob koncu tega leta nam vsem: »Če bi imelo leto 2019 na voljo še dodatnih šest dni, čemu bi jih namenili?« Koledar mandal Ane Premk nam daje ta »bonus« in nas spodbuja, da ga ustvarjamo skozi celo leto. Dnevi, ki jih ustvarimo ob pomoči univerzalne ljubezni, imajo posebno magično moč in dvojni učinek! Navdih, kje jih bomo našli in kako jih bomo vstavili v prihodnje leto, pa je čarobna paličica vsakega od nas!

Taja Vetrovec

Koledar mandal in magnetne miniature najdete v  Munay nakupovalnici na spletu ali v živo na Zadobrovški cesti 88, Ljubljana Zadobrova vsak torek, sredo in četrtek od 11. do 18.ure.