Česen, ljubezen in modrost

Česen, ljubezen in modrost širijo srce in žile

Zdravo srce

Glavni vzrok bolezni je »zapackanost« telesa, predvsem črevesja, zaradi nepravilnega prehranjevanja, pomanjkanja gibanja, stresa, debelosti in škodljivih razvad. Namreč, del hrane se zalepi ob steno črevesja, resice. V črevesju povzroča gnitje, nastajajo kolonije gnilobnih bakterij, njihovi presnovni ostanki so toksini. Ti se skozi črevesno sluznico spustijo v krvni obtok. To je poglavitni vzrok mnogoterih bolezni.

Skoraj polovica bolezni pripada srčnožilni problematiki, ki je skupaj z rakom glavni nosilec smrti in različnih oblik obolevnosti. Medicina pozna pet glavnih bolezni, povezanih s srcem in ožiljem: povišan krvni tlak, koronarno srčno bolezen, bolezen možganskega žilja, periferno žilno bolezen in kronično bolezen ledvic. Vse pa imajo izvor v arterijski hipertenziji. Najboljši način za vzdrževanje zdravega srčnožilnega sistema in drugih funkcij na fizični ravni je slog, način življenja in redno čiščenje telesa. In tukaj je doprinos joge neverjeten.
»Prečiščeno telo, čista prana in čiste misli so glavni gradniki zdravja srca in ožilja,« pravi dr. Danilo Kosi Dayalpuri, doktor geografije, po poklicu pa učitelj joge, predavatelj in avtor knjige Priporočnik za življenje. Z dr. Kosijem smo se srečali na jesenskem čiščenju telesa s pomočjo tehnik hatha-joge; osredotočili smo se predvsem na preprečevanje in zdravljenje srčnožilnih bolezni.

Kaj lahko človek sam naredi za preprečevanje teh bolezni?
Največ lahko naredimo z vsakodnevno skrbjo zase! Za dvig kakovosti življenja je potrebno redno delo na vseh ravneh. V nasprotnem primeru smo že kar zgodaj v življenju podvrženi naravnemu procesu entropije. Za vsakega človeka velja posebna specifika glede na njegov psihofizični ustroj, kako lahko najbolje vzdržuje svoje ravnovesje. Joga, kot tudi druga tradicionalna znanja o človeku, gledajo na življenje celostno. Kdor lahko tako vidi in obravnava sebe, lahko vzdržuje svoje življenje v stanju optimalnega reda na vseh ravneh. Red in samodisciplina sta temeljna kamna za ustvarjanje zdravja na vseh ravneh: fizični, čustveni, mentalni, duhovni in družbeni. To so priporočila, ki jih predajam naprej in jih vsebuje tudi Priporočnik za življenje. Je sistematično urejen vodnik, skozi katerega spoznavamo posamezne ravni samega sebe in postopoma napredujemo z dvigom zavesti do te mere, da lahko sami ustvarjamo svoje zdravje in srečo.

Kako lahko zmanjšamo tveganje za bolezni srca in ožilja?
Z načinom življenja, vendar ima srce poleg fizioloških funkcij tudi pomembno mesto v energijskem sistemu človeka. Srčni energijski center ima zelo močno elektromagnetno polje, ki ga je mogoče zaznati tudi zunaj fizičnega telesa. Na njegovo delovanje pa vplivajo predvsem čustva. Če je človek obremenjen z negativnimi mislimi – ko živi v strahu, pohlepu, nevoščljivosti, obsojanju; se jezi, se predaja žalosti, depresiji, škodoželjnosti, obrekovanju –, se pretok življenjske energije v srcu ustavlja. Zmanjša se energijski potencial v tem predelu in delovanje srčnega aparata začne pešati. To potegne za seboj še mnoge druge komplikacije. Srčni energijski center ima pomembno vlogo pri soustvarjanju naše energijske matrike. V svojem srčnem centru, če je ta miren, sproščen in odprt, lahko v resnici ustvarjamo svojo srečo in zdravje.


 
Kako to dosežemo?
S stikom s seboj in življenjem. Razširjenost bolezni srca in ožilja je samo odraz tega, kar se človeku danes dogaja na emocionalni ravni. Ljudje izgubljamo stik s seboj, z drugimi, z naravo. Preganja nas kroničen in dramatično pomemben občutek neljubljenosti, premalo pozornosti in ogroženosti. Ključna je ljubezen. Ko občutimo ljubezen, imamo odprto srce, prana teče skozi naš energijski sistem v obilju. Takrat se célo naše telo zdravi, saj se v tem stanju, ki ga sproža občutje ljubezni, izločajo tudi zdravilni hormoni. To stanje zavesti, ki je značilno za srčno čakro, je izjemno pomembno za ohranjanje zdravega srca in seveda za zdravje celotnega bitja. V duhovnem smislu je srce sedež duše. Zato je pomembno, da vzdržujemo srce, ne samo na ravni fiziologije in emocij, ampak tudi na mentalni in duhovni ravni. Joga nam daje številne usmeritve in tehnike tudi na tem področju. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je javno deklarirala, da koncentracija, meditacija in molitev pomagajo pri različnih neugodnih pojavih psiho-mentalnega sveta. Ustvarjanje pozitivnega odnosa do življenja je ključno. Dokler ne vključimo osnovnih odlik srčnega središča, kot so sočutje, ljubezen in razumevanje, lahko pozabimo na tisto »ta pravo« zdravo srce in s tem na srečo.

Kaj je še pomembno?
Najpomembnejši je splošni slog življenja posameznika. Vendar lahko tudi s specifičnimi jogijskimi telesnimi vajami v kombinaciji s pravilnim dihanjem preprečujemo srčnožilne bolezni ali omilimo njihov vpliv in razvoj. Pravilno dihanje je izjemno pomembno! Ritem diha je neposredno povezan z našim psiho-mentalnim stanjem in s tem s srčnim utripom in stanjem srca. Številni zunanji dražljaji sodobnega življenja sprožajo v človeku nenehen čustven in mentalni stres. To se odraža tudi na vse bolj kaotičnem stanju srca in ožilja. Z zavestnim uravnavanjem diha ter sproščanjem telesa in uma lahko uravnavamo živčevje, da deluje uravnovešeno in to stanje prenaša tudi na srčnožilni sistem. Ko je potrebno, smo aktivni in maksimalno učinkoviti; ko je čas za počitek in sprostitev, pa z zavestnim dihanjem živčni sistem in srčni ritem umirimo. Tudi tukaj ima joga neprecenljiv način, da sprostimo vsakodnevne pritiske časa. Z joga nidro, zavestnim spanjem, zavestnim sproščanjem, se lahko v pol ure popolnoma regeneriramo. S tovrstnimi navadami, ki jih vnesemo v vsakdanje življenje, lahko popolnoma predrugačimo tudi svoje telesno, energijsko, čustveno in mentalno stanje. Namesto krčenja, stiskanja, blokiranja sebe zaradi negativnih notranjih stanj začnemo doživljati stanje širjenja in s tem sposobnost doživljanja osvobajajoče zdravilne ljubezni, ki bistveno vpliva tudi na zdravje in seveda splošno kakovost življenja.

Kaj še priporočate?
Vsekakor Pripravek za čiščenje srca in ožilja, narejen po posebni proceduri, ki nam jo je predal božanski učitelj, Vishwaguru Paramhans Sri Swami Maheshwarananda, avtor znanstvenega sistema Joga v vsakdanjem življenju! Številne »čudežne« ozdravitve, ko po takšni enomesečni kuri niso bile več potrebne že napovedane operacije srca in ožilja, na veliko presenečenje kardiologov, pričajo, da lahko na preprost način veliko sami doprinesemo k zdravju.

Taja Vetrovec