Vrata v notranji svet

Vonji vplivajo na naše misli in čustva.

Vrata v notranji svet

 
Z vonji vplivamo na eterično, astralno  in mentalno energijsko telo. Preko vohalnih možganov delujejo na čustva, misli in razpoloženja. Pri nekaterih vrstah tesnobe, depresije in anksioznosti, pogostih spremljevalkah današnjega časa, kjer je težko najti prave vzroke, lahko te subtilne informacije preko nosnih živcev in kože blagodejno vplivajo na rahljajnje teh počutij. S prečiščevanjem starih miselnih entitet, zaščito in ustvarjanjem novih, pozitivnih vibracij, se lahko celo izognemo sintetičnim pomirjevalom in antidepresivom. Naša duša in telo imata naravno hotenje po veselju, lepoti in uživanju življenja. Izbrane naravne esence in čiste misli podpirajo ta hotenja.

Hormonska spodbuda
S pomočjo esenc  zelišč, dišavnic, cvetlic in kristalov, pa tudi drugih blagodejnih informacij, ki jih vdihavamo, spodbujamo določena občutenja in delovanja.  Učinki žajblja lahko delujejo na več načinov. Če ga spijemo kot čaj ali ga dodamo jedi, bo deloval žajbelj preko okusa na jeziku in skozi cel prebavni sistem, če pa ga zažgemo kot kadilo ali ga razpršimo po svoji auri, bo enaka vibracija pripotovala v naš energijski sistem preko nosu, delno pa tudi preko kože . Z vonji lahko nadzorujemo občutke, posredno pa tudi vedenje. Poskusi z vonji eteričnih olj, ki so jih delali na psih, so pokazali, na primer, da komarček in rožmarin pri njih povzročita boječnost, ožep in žajbelj napadalnost, kadulja in ylang ylang pa sta izzvala ubogljivost. Aroma vstopa skozi vohalne živce, ki  so povezani s čelno čakro in posredno s hipofizo. Tako deluje z višjega energijskega centra na subtilnem nivoju. Ker je to nadzorna žleza endokrinega sistema, deluje s tega nivoja na cel hormonski ustroj.

Miselna slika
Vibracijo žajblja lahko zaužijemo tudi tako,  da gledamo v sliko žajblja ali pa si ustvarimo samo mentalno sliko žajblja. Zdaj pa smo že pri misli!  Vsako delovanje rabi tudi  svojo namero, svojo miselno vibracijo.  Namera sama nas včasih tudi potegne do prave rastline, kamna ali človeka, če smo odprti in če je namera čista. Ko v svojem biopolju z mislimi ustvarimo želeno  in to še podpremo na druge vibracijske načine ustvarimo močnejšo magnetno silo.  Zato rečemo: “Pazi kaj misliš!” Z eteričnimi olji, kadili ali informirano vodo lahko napojimo svojo avro in zrak okoli sebe z željenim razpoloženjem in tako podpremo določeno namero.  Vsaka rastlina vsebuje svojo specifično valovno dolžino in sovpada z enako specifično valovno dolžino posameznega energijskega središča v človekovem telesu. Preko posameznih čutilnih kanalov jo to energijsko polje vsrka in podpre našo mentalno sliko še na eteričnem in astralnem nivoju.
 
Vdihavanje informacij
Blagodejne vonjave  so dragocen  dodatek , ki pomagajo celostno uravnavati počutje. Z vdihavanjem sprejemamo  v telo poleg kisika tudi prano, življenjsko energije. Vdihujemo tudi  informacje, ki jih prostor okoli nas vsebuje. Večinoma vdihujemo plitko in izdihujemo nepopolno. Zakaj se to dogaja?  Naše telo je pametno! Zna poskrbeti zase! V primeru neugodnega okolja se zapre. Zapre tudi dotok neprijetnih informacij preko diha. Ko nam nekaj ni všeč, začnemo površno dihati, da bi vsrkali čim manj tega. Ko nam nekaj prija, globoko vdihnemo, da bi zajeli čim več dobrega.  Pri živalih so ti instinktivni odzivi  še bolj očitni.  Kadar bo vaš  kuža zadovoljen z vašim razpoloženjem, se vam bo približal in intenzivno vdihaval prano iz vašega avričnega polja. V jogi poznamo tehniko dihanja, ki še posebej močno napaja naše telo s prano. To je udžaji pranajama. Prav to izvrstno obvladajo kužki, ko jim okoliška energija prija. Kadar pa jih kregaš, ker so ti izmaknili s kuhinjskega pulta tvojo večerjo, jim to ni všeč. Takrat se bodo potrudili, da se bodo tvoje slabe volje čimprej »otresli«. In res se stresejo! V drugi fazi  pa to naredijo tudi z močnim in glasnim izdihom – renčanjem.  Tako kužki uravnavajo svojo energijo. V civiliziranem življenju človeka seveda tak način ni eleganten, so pa drugi načini, kako lahko to naredimo, da ne trpi naše dobro počutje. Če popršimo svoj ožji ali širši energijski prostor z dobrimi esencami in mislimi, nam to pomaga ohranjati dobro energijo.

Dober nos
Večina ljudi ima nos pokvarjen zaradi desetletij uporabe sintetičnih snovi in izpostavljenosti petrokemičnim derivatom. Po obdobju »čiščenja« lahko spet izurimo svoje vohalne živce tako, da lahko v trenutku prepoznamo  vonj narave ali vonj sintetike. Takrat nas naš  nos sam pripelje do vonjev, ki jih potrebujemo, če, seveda, ne trpimo za anozmijo, izgubo vohalnega občutka.  Čut vonja je  povezan tudi s korensko čakro. Od tod izvira prvinska vitalna energija. Ljudje, ki trpijo za anozmijo nimajo dovolj te energije in so običajno nagnjeni tudi k potrtosti in depresiji.  Druga skrajnost pa je parozmija ali nagnjenost k vohalnim halucinacijam. Taki ljudje zaznavajo vonjave, tudi če jih v resnici ni. Dober nos nas lahko pripelje točno do tistih substanc, ki so potrebne za razrešitev trenutne situacije, bodisi na fizičnem ali pa na drugih nivojih. Morda rabite spodbudo za novo partnersko zvezo, zamenjavo službe, ozdravitev, okrepitev kakšne vaše dobre lastnosti ali omilitev slabe. Vaš nos, če dobro deluje,  vas bo pripeljal do pravega odgovora. 
 
Najdeni kompas
Človek je prilagodil svoje reflekse, kot se seveda spodobi za civilizirano vedenje. Po drugi strani pa je izgubil svoj kompas za kvaliteto življenja, ker se ne zaveda več drobnih subtilnih reakcij svojega fizičnega in energijskih teles. Kadar je ozračje okoli nas, bodisi zaradi zvočnih, vizualnih ali pa vohalnih motenj za nas neustrezno, se naše telo avtomatično upira temu in ga noče zajeti. Kadar nekaj smrdi ali  ko nam nekdo reče nekaj neprijetnega avtomatično zadržimo dih. V bistvu pa bi bilo bolje, da bi ga sprejeli, transformirali in oddali nazaj. Tako ne bi trpela vsebina našega energijskega polja pa tudi ne tista, ki nas je vznemirila. To pa je že višja fizika, a ne?  Z malo vaje in uporabo primernih energijskih pripomočkov je to možno. Za  dolgoročno  vzdrževanje dobrega počutja in zdravja pa tudi nujno.  Podpora  subtilnih informaciji v obliki eteričnih olj, kadil ali razpršil nam lahko pri tem pomaga. Z njimi lahko vzdržujemo svoje energijsko polje v takšnih vibracijah, ki si jih želimo. Ko smo prepojeni z blagodejnimi informacijami izbranih vonjav, tudi naše misli, čustva in duša radostno  zaplešejo s temi vonji. 
Taja Vetrovec