Srčna bolezen je ozdravljiva

SRČNA BOLEZEN JE OZDRAVLJIVA

Nikoli ni prezgodaj, da se začnemo zdravo prehranjevati, toda ali je kdaj lahko prepozno? Ko so pionirji medicine življenjskega sloga Nathan Pritikin, Dean Ornish in Caldwell Esselstyn bolnikom z napredovalo srčno boleznijo predpisali rastlinsko dieto, kakršno uživajo Azijci in Afričani, ki ne trpijo zaradi srčne bolezni, so upali, da bo dovolj zdrava prehrana ustavila bolezenski proces in preprečila napredovanje bolezni. Toda namesto tega se je zgodilo nekaj čudežnega.

Srčna bolezen njihovih bolnikov je začela pojemati. Tem bolnikom je šlo celo na bolje! Takoj ko so nehali uživati hrano, ki maši arterije, je lahko njihovo telo začelo raztapljati nekaj plaka, ki se je bil nakopičil. Arterije so se odprle brez zdravil ali operacije, v nekaterih primerih celo pri bolnikih s trižilno koronarno boleznijo. To kaže, da se je njihovo telo že ves čas trudilo ozdraveti, a mu niso dali možnosti. Tako piše ameriški zdravnik Michael Greger v knjigi Kako ozdravimo s hrano, od koder povzemamo ta članek.

Telo se zdravi samo
Razkril vam bom »najbolj varovano skrivnost v medicini«: ob pravih pogojih se telo sámo zdravi. Če se z nogo res močno udarite ob kavno mizico, bo vaša golen postala rdeča, otekla in boleča. Če jo potem pustite pri miru in dovolite, da telo opravi svojo čarovnijo, se bo sama zacelila. Toda kaj pa, če z nogo brcate v mizo vsak dan trikrat – recimo za zajtrk, kosilo in večerjo? Nikoli se ne bo zacelila.Lahko bi šli k zdravniku in potožili, da vas boli. »Ni problema,« bi rekel in vzel recept, da vam predpiše sredstvo proti bolečinam. Šli bi domov, se še vedno trikrat na dan butnili ob mizo, toda zaradi protibolečinskih tablet bi se počutili veliko bolje. Hvala bogu za moderno medicino! To se zgodi, kadar ljudje jemljejo nitroglicerin proti bolečinam v prsih. Zdravilo lahko prinese ogromno olajšanje, vendar ne naredi ničesar, da bi zdravilo vzrok bolečin.Vaše telo želi obnoviti zdravje, če mu to dovolite. Če pa ga kar naprej po trikrat na dan ranite, vsakič prekinete proces celjenja. Pomislite na kajenje in tveganje za pljučnega raka. Ena od najbolj osupljivih stvari, ki sem jih izvedel na medicinski fakulteti, je, da se približno petnajst let po tem, ko nehate kaditi, vaše tveganje za pljučnega raka približa tistemu, ki ga imajo nekadilci. Vaša pljuča se lahko očistijo vsega tistega nakopičenega katrana in so nazadnje skoraj taka, kot da nikoli ne bi kadili.
Vaše telo želi biti zdravo. In vsak večer vašega kadilskega življenja, ko zaspite, se ta proces zdravljenja začne znova, dokler … bum! – naslednje jutro ne prižgete prve cigarete. Tako kot si z vsakim dimom na novo ranite pljuča, lahko z vsakim ugrizom ranite svoje arterije. Lahko se odločite, da boste zmerni in se udarite z manjšim kladivom, toda zakaj bi se sploh tolkli? Lahko se odločite, da si boste nehali povzročati poškodbe, opustite stare navade in pustite telesu, da vas z naravnim procesom celjenja pripelje nazaj do zdravja.
 
Meso hromi arterije
Nezdrava prehrana ne vpliva samo na zgradbo vaših arterij; nezdrava prehrana lahko prizadene tudi njihovo delovanje. Vaše arterije niso samo negibne cevi, skozi katere teče kri. Dinamični, živi organi so. Že dve desetletji vemo, da lahko en sam obrok hitre prehrane – v izvirni študiji je bila to klobasa in štručka z ocvrto slanino, jajcem in rezino sira – v nekaj urah otrdi vaše žile in za polovico zmanjša njihovo sposobnost, da se normalno sprostijo. In ravno ko se začne to vnetno stanje pet ali šest ur pozneje umirjati – čas za kosilo! In z novim udarcem s kladivom v obliki škodljive hrane spet udarite svoje arterije. Zato so mnogi Američani v nevarnem območju kroničnega vnetja nizke stopnje. Nezdravi obroki ne povzročajo škode šele po več desetletjih, ampak jo tukaj in zdaj, v nekaj urah po tem, ko gredo v vaša usta.
Sprva so raziskovalci krivili živalske maščobe in živalske beljakovine, toda v zadnjem času se je pozornost usmerila v bakterijske toksine, znane kot endotoksini. Zdi se, da določena hrana, kot je meso, vsebuje bakterije, ki lahko sprožijo vnetje, žive ali mrtve, tudi če je hrana povsem skuhana. Temperatura pri kuhanju, želodčna kislina in prebavni encimi endotoksinov ne uničijo, zato lahko po zaužitju živil živalskega izvora končajo v vašem črevesju. Znanstveniki domnevajo, da jih nasičene maščobe potem prenesejo skozi črevesno steno v krvni obtok, kjer lahko sprožijo vnetno reakcijo v arterijah.

Hitra blažitev bolečine
To bi lahko pomagalo razložiti, zakaj srčni bolniki tako presenetljivo hitro začutijo olajšanje, če začnejo uživati dieto, sestavljeno predvsem iz rastlinske hrane, ki vsebuje sadje, zelenjavo, polnozrnata žita in stročnice. Dr. Ornish je poročal o 91-odstotnem zmanjšanju napadov angine pektoris v samo nekaj tednih po tem, ko so bolnike dali na dieto na rastlinski osnovi, in to ne glede na to, ali so zraven tudi telovadili ali ne. Ta hitra ublažitev bolečine v prsih se je pojavila veliko prej, kot je lahko njihovo telo očistilo plak iz arterij, kar kaže, da diete na rastlinski osnovi ne pomagajo samo čistiti arterij, ampak izboljšajo tudi njihovo vsakodnevno delovanje. Nasprotno so se pri pacientih iz nadzorne skupine, ki so jim povedali, naj se ravnajo po nasvetu svojega zdravnika, napadi angine pektoris povečali za 186 odstotkov. Ni čudno, da se jim je stanje poslabšalo, če pa so še naprej jedli enako hrano, ki jim je mašila arterije.Dramatično moč prehranskih sprememb poznamo že desetletja. Leta 1977 je v reviji American Heart Journal izšel članek z naslovom »Angina pektoris in veganska prehrana«. Veganska prehrana je sestavljena izključno iz rastlinske hrane in se izogiba mesu, mlečnim izdelkom in jajcem. Zdravniki so opisovali primere, kot je gospod F. W., petinšestdesetletni moški s tako hudo angino pektoris, da se je moral ustaviti na vsakih devet ali deset stopnic. Niti do pisemskega nabiralnika ni mogel. Začel je uživati vegansko prehrano in bolečine so se mu izboljšale po nekaj dneh. Čez nekaj mesecev je povsem brez bolečin hodil v hribe.
Še niste pripravljeni začeti bolj zdravo jesti? No, obstaja nov razred zdravil proti angini pektoris, kot je ranolazin (prodaja se pod imenom Ranexa). Direktor farmacevtskega podjetja je predlagal, da bi izdelek uporabljali ljudje, »ki niso sposobni izvesti znatnih prehranskih sprememb, potrebnih pri prehodu na vegansko dieto«. Zdravilo stane več kot dva tisoč dolarjev na leto, toda stranski učinki so razmeroma majhni in res deluje … tehnično gledano. Pri najvišjem odmerku je Ranexa lahko podaljšala trajanje vadbe za 33,5 sekunde. Več kot pol minute! Ne kaže, da bodo tisti, ki izberejo pot zdravil, prav kmalu hodili v hribe. T.S.