Uglašen orkester

»Čas je, da vložimo energijo v plodno obnovo Zemeljskega Vrta, ne pa na jalov pohlep po odpadkih.«
Swami Beyondananda
 
Želim si, da bi lahko vsi spet svobodno dihali, spoštovali  naravo, verjeli v njeno moč in lastno človeško naravo znotraj nje in povezano z njo. Želim si, da bi tako ustvarjali zaupanje v lastne moči in trdno stali in obstali na svoji zemlji. Želim si, da bi svobodno uresničevali svoje najboljše kvalitete tukaj, kjer smo in se hkrati na napakah učili, kako plemenititi življenje sebi in drug drugemu.

H koreninam in celosti
Soliranja, egocentriranja, osebne zamere in nevšečnosti, brskanje po zgodovinskih mlakužah  in podobne stranpoti, nas ne bodo pripeljali prav daleč od tega, kar smo že imeli in še imamo.  Čeprav nekaj zdravega egoizma potrebujemo, vsaj takega, ki bo pravilno postavljal meje za ohranjanje človeškega spoštovanja, nedotakljivosti in svobode območja, kjer prebivamo in so prebivali naši predniki, je še bolj čas, da najdemo načine medsebojne celosti in obnovimo povezanost posameznika s skupnostjo in z  naravo. Čas je, da se ta moč ki hrani življenje in ga naguje, spet vrne h koreninam. Saj tukaj je tudi izvorna moč, ki lahko gradi pravo in enkopravno obilje za vsakega, ki tudi prispeva po svojih izvornih nalogah.  Razpršenost, razdvajanje, notranje borbe in tekmovanja v tem trenutku jemljejo moč tistemu, kar bi si želeli vsi povezano doseči..  
  
Skupni imenovalec
Zaupanja v resnico, pravičnost, varnost, enakopravnost in povezanost, si želimo vsi.  Vse to,  bomo tudi dosegli, tako, da bomo že v tem trenutku stopili skupaj s skupnimi temelji.  Vse nove skupine in gibanja, ki so se oblikovala, nekatere že prej, nekatere v tem dvoletnem obdobju preizkušenj, nekatere pa so začutile, da se konstituirajo tik pred volitvami, so se odzvale na kršenje temeljnih človekovih pravic. Zavarovanje teh v imenu človečnosti je krovna naloga prizadevanj vseh! Vse ima določen smisel in je prav tako kot je. Tisti, ki so do zdaj jasno in glasno dali na razpolago svoj glas in so se prvi izpostavili za skupno dobro, in so bili pripravljeni takoj žrtvovati svoj mir in udobje, so že veliko naredili in pripravili teren. V tem trenutku sklicevanje na "drugačnost" od drugih gibanj, ki si v resnici vsa prizadevajo doseči "kvoto" na volitvah zdaj ni prava opcija. Drugačnost je super, ampak kolektivna povezanost drugačnosti v eno celoto pa je tisto, kar lahko ustvari potrebno kvoto in tudi potrebno spremembo.    
Naravni red
Ko se ustvrja nekaj novega, staro neminovno  razpada in odhaja. Prej ko spustimo bremena preteklosti, prej nastane prostor, praznina; iz katere lahko nastaja novo. Nekatere ta praznina plaši, ker se raje oklepajo znanega, kot da bi stopili iz cone udobja in se prepustili življenju. Življenje hrepeni po novem in po razvoju. Vedno, ko nekaj starega odpade, nastane prostor za nekaj boljšega. Naravni tok evolucije človeka in narave! Nekje tukaj smo zdaj. Zato nekatere stvari razpadajo. Čas prinaša korenite spremembe. Tukaj smo za to, da sodelujemo s tem, h čemur nas kliče  naš Planet. Če kdo ni kos tem novim pogledom, ne more več biti bitke z mlini na veter in se držati svojega varnega stolčka. Prišel je čas sprememb. Ustvarijo pa jih lahko le mlade misli, sveže misli in čiste misli, ki še niso izgubile ali so ponovno našle stik z izvorom življenja. Nova gibanja za zdravo družbo, za svobodo, za samoodločbo;  ljudske liste, ozaveščeni, svobodni in združeni, ki gradijo nove temelje prihodnje družbe lahko uspejo samo s povezovanjem.  To je temelj prihodnosti. Ne v združevanju, ne v odvisnosti, ampak v povezovanju in so-delovanju. Pogo je odprtost srca in čistost misli. Brez manipuliranja, pravično do življenja samega v vseh njegovih oblikah. Naravni red obstaja. In to je edini pravi red. Ko ni spoštovan, tudi človeku ne gre dobro!

Uglašeni
Vsak lahko pripomore s svojimi specifičnimi lastnostmi in potenciali, in drugačnostmi, ki jih poveže z specifikami in drugačnostmi drugih. Tako ustvarjamo notranje ravnovesje ! Tukaj smo zdaj! Da to storimo! Drobljenje moči in trkanje po prsih, kdo je zdaj poseben in drugačen in kdo se je česa prej spomnil, zdaj ni tisto, kar bo prineslo rešitev. Pomembno pa je, kaj je kdo že do sedaj pokazal, da lahko naredi za skupnost in kako! Vsi smo si drugačni in to je ta pestrost življenja. In to je treba ohraniti! Ko te posebnosti spoštujmo in se s te točke povezujemo smo zmagali. Rešitev je v notranji moči. Ne v odvisnosti, ampak v sovisnosti, v skupnosti sposobnih, različnih in popolnoma enakopravnih  posameznikov, ki prepoznajo, da je lastni interes in skupni interes eno in isto. Takšne skupnosti ne ustvarjamo z izključevanjem, ampak jo gradimo z vključevanjem!   Tisti, ki so prvi stopili na okope, so mogoče opravili glavni del naloge, prebili led, postavili temelje in izhodišča.  Potem pridejo drugi, mogoče s svežimi močni, ki peljejo stvari naprej. V ključnem delu pred finalom se na odru pojavijo spet novi.  Vsak je pomemben v tem nizu in prav je, da je vsak vključen, s tistim kar zmore in zna. Prav je, da nekdo tudi z višje perspektive vidi celo sliko od zunaj  in vse skupaj povezuje in moderira.  Orkester najbolje zaigra, ko ima vsak član orkestra uglašen svoj inštrument in mu je na voljo njegovih pet minut, da odigra svoj solo.  Ko je čas da zaigrajo vsi skupaj, pa je pomembno, da se poslušajo, sledijo drug drugemu in dopolnjujejo celo zvočno sliko. Če imaj orkester dobrega dirigenta, mu bodo vsi v orkestru zaupali, da jih bo pravilno vodil, tako takrat, ko bodo imeli solo, kot takrat ko bo nastopil tisti del, kjer je potrebna skupna ubranost.  Tisti, ki so v tem trenutku pokazali odgovornost in pogum, se izpostavili v javnosti, spodbujali ljudi, jih obveščali o resnici, so pred nalogo, da vidijo drug drugega in vse, kar so prispevali do sedaj.  Povezasnosti ne bodo dosegli s tem, da o njej govorijo v prepisanih parolah.  Združiti mlade strae blabla bla. S svojim zgledom lahko to uresničite. Tako, da se sami povežete s predstavniki drugih skupin. Torej naredite en korak naprej in neko korenito spremembo v Sloveniji za lepši jutri s tem, da se znate povezati v imenu nekih drugih vrednot, kot so te, ki družijo trenutne predstavnike ljudstva. Tako boste pravi vzor povezovanja.  Samo to nas bo »potegnilo ven«. Vse drugo je »pesek v oči«.
Nevidno postane vidno
Zdaj je čas, da ustvarjamo  spremembo, ki že obstaja, tako, da jo zasidramo tudi navzven. Ne bo šlo takoj! Je pa pomembno, da se dozorela kolektivna zavest tudi v političnem smislu izrazi. Če je takšna, da lahko premaknemo zavest kakšno nadstropje više, potem ni dvoma, da se bodo stvari obrnile, tako kot je v danem trenutku prav in v najvišje dobro. K temu sodi tudi nujnost povezovanja v polju enosti teh sprememb. Če temu ni tako, potem si zaslužimo vlade, kakršne smo imeli do zdaj. Bile je samo odraz naše lastne kolektivne zapeljanosti in neodgovornosti. Zato ni razloga, da bi kogarkoli ali karkoli obsojali. Vse ima svoj čas. Zdaj je prišel čas zrelosti. Čas tehnične evolucije je minil! Zrelost kliče naprej. K evoluciji zavesti.
Pomembno izhodišče je tisto, kar je v tem trenutku skupno stremljenje večine, pa tudi osvobajanj izpod dolgoletnega primeža kolonizacij in agresivnega posega v samo naravo življenja. Gre za planetarne spremembe.
 
Idealistično? Mogoče? Izvedljivo? Zagotovo!  
Vemo, da znamo stopiti skupaj, če gre zares! Zares pa gre, ko nimamo več zraka za dihati, ko nimamo več vode na dosegu rok in ust, ko nimamo več zdrave zemlje in zdravih semen  za pridelovanje  hrane, ko nimamo več prostora, v katerem se lahko svobodno gibamo, ko nimamo več pogojev za nadaljevanje rodov. To vse pa je tisto, kar je pomembno, da zavarujemo! In znamo! To smo dokazali z Zakonom o vodah. Edinost sreča sprava k nam naj nazaj se vrnejo! Ja, občasno smo imeli to! Vedno je vredno spet iskati take skupne vrednote. Nekaj, kar je bilo dobro, je dobro ohraniti od naših prednikov. Ostalo zavržemo. Ni nam treba bremena zmot prenašati naprej. Idealistično? Mogoče? Izvedljivo? Zagotovo!  Izhodišče je tisto, kar je skupno. Skupno jedro! To nam bo prineslo nazaj mir,  medsebojno spoštoovanje, obnašanje na vsiokem kulturnem nivoju, ki smo ga v tej deželi za časa mojega odraščanja poznali, in osnovno blaginjo ter svobodo, ki jo vsi želimo.
 
Ozdravitev
Prva prava naloga človeka je zdaj, da ozdravi Zemljo in Naravo  in ukine vse tisto, kar onemogoča njeno življenje. Spontano bo ozdravljen tudi človek. Družba, ki se gradi na teh izhodiščih je zdrava družba. Potem odpade stres sodobnega življenja, odpadejo depresije, anksioznosti, nevroze, psihoze in vse naprej razvijajoče se bolezni, ki jih ustvarjajo bolni človeški sistemi. Kolektivna bolezen v kateri smo se znašli v resnici ni bolezen. Je zdravilo. Ozdravimo takrat, ko spremenimo način razmišljanja in način življenja, ne takrat, kadar prikrivamo resnico in se ne soočimo z vzroki. Prav zato ima princip nege, zdravljenja in hranjenja, pa tudi rojevanja novega,  kot ženski princip,  v tem trenutku veliko odgovornost in nalogo, da se življenje na Zemlji poravna, nasprotna pola pa uravnovesita  do točke, kjer se bodo te sile pravilno izmenjavale, da bo še možno ustvarjanje novega življenja. Pogon za ustvarjanje pa ni trpljenje, ampak radost. Mreža zavestnih skupnosti je zdaj tisto, kar ustvarja nove razmere za življenje. Glavni ustvarjalni potencial človeštva  je tisto, kar vsak  od nas hrani v svoji notranjosti, ne pa neka elita na vrhu.  V bodoče niti ne bo vrha. Ampak bodo  same valovita pokrajine, ki bodo vsake toliko časa poslale svojega predstavnika na vrh hriba, da se razgleda naokoli.
 
Čudovita biotehnologija
Ne razmišljajmo preveč in ne pogrevajmo preveč postane juhe! Zdaj je čas za akcijo. Aktivno se  vključimo kot odgovorni člani skupnosti, vsak po svojih najboljših močeh. Skupnost je tista, ki ustvarja svoje voditelje. Vse voditelje, ki smo jih imeli, smo si v določenem obdobju sami izbrali. Če smo zdaj že dovolj odrasli in zreli, da nam ni treba več hoditi v otroški vrtec in biti pod vplivom najstniških hormonov, ki nas razmetavajo levo in desno, si lahko izberemo drug način življenja. Tisti, ki bodo stopili v prve vrste, bodo zlati maturanti in odraz tega, da je tudi učiteljem uspelo!  V resnici bodo hkrati v prvi in zadnji vrsti! Modrost jim bo nakazovala smer. Če se bodo vmes utrudili, bodo šli v zadnjo vrsto, da si spočijejo. Tako kot gosi, ki se menjavajo v jati. Ko je udarec vetra v prsi premočen in bi popustile v pravi smeri, se pomaknejo nazaj. Vodstvo pa prevzamejo tisti, ki pod vplivom pritiska vetra niso izgubili dogovorjene smeri. Tako bo vsak člen skupnosti užival pripadnost, varnost in zaščito pred nepovabljenimi silami človeških šibkosti, kot so pohlep, požrešnost, razuzdanost, prevzetnost in prestrašenost.  Ne vojska, ne zablodela medicina in ne farmacija nam niso potrebni za varnost preživetja, če bomo gojili lastno celost znotraj čudovite biotehnologije, ki se ji reče človek. In če ne drugega, je lahko nam vsem tukaj in zdaj skupno to, da je pomembno učiti naše otroke in vnuke, da se čutijo povezane z zemljo, ljudmi in vsemi živimi bitji.
 
 
Mi sami smo vodje, ki jih iščemo
Torej podprimo novo nastajajoča gibanja, da poletijo in se uvrstijo na volitve  in omogočimo, da preko svojih predstavnikov uresničimo možnost soodločanja v najvišje dobro vseh.  Raje se ne ukvarjajmo s pritlehnimi zgodbicami, ki jih vlečejo na dan eni ali drugim.  Ne ukvarjajmo se s pomanjkljivostmi in tistim kr ne obstaja več, ampak izhajajmo iz vsega, kar je dobro za vse. Nihče ni boljši niti slabši. Vsak ima točno določeno mesto v času in prostoru. Mi sami vsak zase smo tisti vodje, ki jih čakamo. Samo za roke se primimo in stopimo v krog. Znotraj pa postavimo vsaj štiri stebre moči, ki nas bodo varovali pred tem, da pademo nazaj v globino teme. Napredujemo lahko, ko se povezujemo znotraj in potem ustvarjamo še druge povezave. Korak naprej lahko naredimo, ko povežemo nasprotne si skrajnosti na tak način, da potegnemo najboljše iz obeh, potem pa ustvarjamo na višjem nivoju. Ovire potem odpadejo same od sebe.
Taja Vetrovec