Umetnost preprostosti

Umetnost preprostosti je zdaj tisto, česar se bomo učili.
 
 
To sem jaz, jaz sem to.
So Ham. TA sem JA.  Ali pa THA. Bolj Luna. Bolj Mir. TAJ. Pa tudi TAJ - ČI. Ha pa je ves čas vmes. Smeh kot ogenj življenja:) Veter malo ponagaja, ampak sva se že spoprijateljila. Lahko se mu umaknem in ne sprejmem vsakega njegovega plesa . Vse to sem in nič od tega. Pa vendar trdno zakoreninjena na tem našem ljubem planetu z vsem spoštovanjem do Matere zemlje in Stvarstva. Pravnica, raziskovalka, budilka in zaščitnica avtentičnega življenja, v katerem te lahko duša dohiti in jo začneš poslušati in upoštevati.
 
Narava je moj pravi dom.
Narava mi je bila vedno v krvi. To sem čutila že kot otrok. Mestne ulice, sivina betona, gneča in hitenje, avtomobili in hrup; vse to me je vedno begalo, utrujalo in odmikalo od resničnega občutenja življenja.
Šele v povezanosti z naravo lahko začutim sebe kot celoto. Družba je umetna tvorba, narava pa je naše pravo jedro. Je ples elementov. Skozi ta ples se giblje naše življenje od rojstva do smrti in spet od začetka. Ko ga upoštevamo, zaznavamo in spoštujemo smo usklajeni s svojimi izvornimi energijami in lahko izpolnjujemo svoj namen  z drugimi energijami. Smo kot košček sestavljanke, slike, ki jo dopolnjujemo točno na določenem mesto z določeno obliko.
 
Moja pot
Svoje potovanje v osrčje življenja želim deliti s tistimi, ki si želijo začutiti  utrip prisotnosti in celosti.  Ko odložimo težka bremena naučenih  podob, ko odluščimo plast za plastjo vse sloje, ki smo si jih naložili;  pridemo do svojega jedra in tam začutimo to vez z naravo. Ta nam v resnici odslikava naš notranji prostor. Z umiritvijo, čuječnostjo, opazovanjem in zavestnostjo pozovemo tisti drugi pol, ki smo ga izgubili na poti; tišino, mirovanje, milino, toplino, praznino.  Potem se lahko zgodi ustvarjalni ples obeh sil in zgradi stabilno družbo, ki spoštuje naravo, kot enakovredno ali pa odločilno soustvarjalko našega življenja. Ni cilja. Je pot, ko vsak trenutek šteje in si zasluži našo resnično prisotnost.
 
Življenje kot igra
Kot  mala deklica in kasneje sem se rada igrala šolo, oblikovanje, trgovino in gledališče.  Zdaj se igram samo še gledališče. Ker življenje je oder. V igri življenja stopamo v različne vloge. Bolj, ko se lahko prepustimo trenutku, bolje odigramo svojo vlogo v vsaki zgodbi posebej.  Ne rabimo dosti besedila, če že, pa tudi to pride samo od sebe in ravno pravšnje za dani trenutek, če prisluhnemo občutkom, zaznavam in intuiciji. V resnici se vse te moje igre iz otroštva  ves čas med seboj prepletajo. So pa  drugi okoli mene čutili, da imam nagnjenje za delo z ljudmi, še posebej z otroci. Doma so mi celo rekli, da bi bila dobra otroška zdravnica. Pri tabornikih pa mi je starešina tudi že kot najstnici zaupala skupino prvošolcev, ki sem jih učila taborniškega življenja. Z leti ko sem res spoznavala samo sebe, pa sem odkrila neko svojo kvaliteto, ki pa, če se je ne zavedaš, lahko zamaje tvojo stabilnost in red. To je sposobnost vživljanja v drugo živo bitje. To je čudovita lastnost, ki je izrednega pomena pri delu z ljudmi, ampak se jo moraš naučiti obvladovati, da veš, kje so meje. Pri svetovanju je ta globinski uvid zelo pomemben, ko gre za to, da daš nekomu njegov prostor oziroma mu ga pomagaš ustvariti. Včasih nekdo od zunaj, ki ni obremenjen z mentalnimi konstrukti,  bolj jasno vidi v drugo dušo in njen namen.
 
In Munay!
Ime mojega delovanja sem našla  na enem od svojih raziskovanj bioenergije, ko sem spoznavala protokol energijskega zdravljenja Alberta Villolda,  psihologa in medicinskega antropologa, izučenega v zdravilnih veščinah amazonskih in andskih šamanov. Skozi proučevanje teh veščin je sestavil svoj protokol zdravljenja, ki ga je poimenoval Munay Ki.  Munay je občutenje in doživaljanje močne energije milosti in hvaležnosti, samega toka življenja ali prane, ki ima tudi odločilno vlogo za vzdrževanje našega zemeljskega bivanja. Vse kar delamo je povezano s to prvinsko energijo.  Če je njen pretok oviran nismo zadovoljni, nismo srečni in nismo zdravi. Pri svojem delu spodbujam in pomagam odpirati oči in srce in graditi zaupanje, da se lahko zanesemo na svoje občutke, ko gre za odločanje o tem,  kako bomo živeli svoje življenje in se zavedati te univerzalne energije. Tako izdelki kot znanja, ki so v Munay ponudbi imajo namen prebujati celostnost s tem da vključijo zavedanje vseh ravni zavesti. V srcu spoznamo svoj izvor, potem pa gradimo navzdol in navzgor. Človeka vidim kot energijsko matrico. V tej matrici lahko ustvarimo čudež življenja, ko poskrbimo za uravnovešeno delovanje vseh energijskih centrov. To je energijska anatomija. Če se zavedamo tega lahko tudi na fizičnem nivoju marsikaj pozdravimo in popravimo. Ravno zaradi te celostnosti se težko izognem zelo specializirani ponudbi v Munay centru. Od knjig, pripomočkov za jogo, naprav za harmoniziranje biopolja, pa vse do naravnih domačih prehranskih dodatkov, mazil in krepčil, vse to se najde na policah v Munay centru. Važno je, da  so izdelki naravni, informirani z dobro energijo in če je le možno, podpirajo domačo ustvarjalno moč.
 
Boljše počutje izvira iz notranjosti
Notranja radost, prijaznost  do sebe, spoštovanje svojega naravnega izvora in zavedanje naloge, ki jo imaš tukaj, usklajenost z naravnimi ritmi, sprejemanje svojega telesa in čustev, vse to ustvarja stabilnost in sposobnost, da poskrbimo zase na vseh nivojih. Šele potem se lahko tvorno in brez večjih dram povezujemo v partnerstva in skupnosti. To je tisto, kar želim sporočati in učiti skozi klasične prvine joge kot so telesni položaji, ki skupaj s pravilnim dihanjem in usmerjenim dihom, sproščanjem telesa in uma ter koncentracijo ustvarjajo psihofizično ravnovesje. Na ta način lahko tvorno peljemo življenje tja, kamor želimo. Umetnost ustvarjanja življenja je v ravnovesju. Ravno to pa je tudi pomen in namen joge. Združenje in uravnavanje sil, ki ustvarjajo pravo povezovanje narave in človeka.
 
Učiti se
Kako se povezovati in sodelovati z drugimi; kako lahko z zavedanjem večplastnosti svojega obstoja  ustvarjamo svojo realnost, kako povežemo glavo in srce, kako lahko ohranimo svoj namen in integriteto, ne da bi škodovali drugim;  kako ljubiti, biti pogumen, se osredotočiti ali prepustiti,  kaj jesti, da bosta naša duša in telo zadovoljna;  kako poslušati svoje telo in dušo ter izmenjevati energije, ki prosto plešejo v vesolju – vse to so znanja za življenje, ki jih z veseljem spodbujam.  Na druženjih, srečanjih in delavnicah se izmenjujejo ta znanja zavedno in nezavedno, pa tudi naše energije. Tamkjer je česa preveč se sprosti in naapolni praznino nekje, kjer je tega premalo. Zelo preprosto je to in zato zelo pomembno, da vzdržujemo medsebojne stike, gradimo skupnosti in ustvarjamo skupne vrednote in namere. Smo v obdobju, ko bomo počasi ugotovili, kaj je res pomembno in kam smo bili zapeljani v tem divjem potrošništvu. Umetnost preprostosti je zdaj tisto, česa se bomo učili.
 
Sanjati
Največji navdih pride, ko je um miren, prazen in vidno polje ni nasičeno z raznovrstno kramo. Narava spodbuja navdih. Lahko je to umetniški navdih, ki pride kot val, ki te preplavi. Lahko pa je to navdih, ki pride potem, ko potrebuješ nekaj, česar ni. To pomeni, da moraš sam ustvariti. Tako  je nastala tudi Munay blazinica za meditacijo. Če nečesa ni in to sprejmeš, se vprašaš »Kako pa to ustvariti?«  in se prepustiš sanjanju. Potem pride navdih. Pri svojih petinštiridesetih letih, ko sem se začela ukvarjati z jogo  niti slučajno nisem bila sposobna sedeti v najbolj preprostem položaju s prekrižanimi nogami za meditacijo. Ampak to ni ugasnilo mojega upanja, da bom nekoč sedela v čisto pravem lotosu. Tako je počasi nastajala ideja o Munay blazinici za meditacijo, ki je ravno prav trda in ravno prav mehka, ravno prav gibljiva in ravno prav stabilna,  prilagodljiva glede višine, ki jo potrebuješ na določeni stopnji gibljivosti in še v barvi in polnilu vibracijsko usklajena z osebo, ki jo uporablja. V resnici bi se morala imenovati Munay blazinica za sproščanje in meditacijo, ker je prvo pogoj za drugo. Prva blazinica, ki sem jo naredila je bila skoraj tako velika kot taburé. V času vladavine Luja XIV v Franciji je posedovanje taburéja pomenilo, da ima oseba pravico sedeti pred kraljem. Tudi starodavne jogijske tehnike imajo namen, da se približamo svoji kraljevski in božanski zavesti. Radža joga ali kraljevska joga nas pelje skozi stopnje zavedanja tako, da počasi zavzamemo kraljevski prestol in postanemo vladarji svojega uma, ki je lahko dober služabnik, ni pa vedno najboljši gospodar. Blazinica za meditacijo se je potem manjšala, glede na to koliko sem vadila jogo.

Joga za vsak dan
Namen vodene vadbe vidim v tem, da počasi vključimo ta znanja in spoznanja v svoje življenje. To je način življenja, v katerem ima odločilen pomen lastno zavedanje. Joga nas spodbuja k temu, da začutimo življenje v njegovi celosti in večdimenzionalnosti ter da se učimo iz lastne izkušnje, tako zunanje kot notranje. Notranje delo je še posebej pomembno kot protiutež hrupnemu in divjemu zunanjemu svetu. Pomembno je, da  se naučimo uravnavati vse to in ustvarjati ravnovesje. Skozi jogo in druge tradicionalne vede o življenju se spomnimo na našo celost. Spoznamo, kako pomembno je,  da negujemo, hranimo in skrbimo za vse dele sebe - telo, um in dušo. Osebno imam kar nekaj zelo spodbudnih izkušenj, ki dokazujejo, kako lahko s pravilno hrano, dihanjem, gibanjem, čistilnimi tehnikami in razmišljanjem korenito spremenimo svoje življenje na bolje in se rešimo tudi resnejših zdravstvenih zapletov. Poseben poudarek pri vseh programih v Munay sprostilnici je na vodenem globinskem sproščanju  in na vadbi načinov hitrega mentalnega sproščanja, ki ga lahko potem uporabimo v hitrih spremembah in neugodnih situacijah vsakdanjega življenja.  

Strast raziskovanja in učenja
Ko te nekaj prevzame, si magnet za informacije in izkušnje. Strastno raziskuješ naprej. Sčasoma si poln vtisov, izkušenj in doživetij. To je kot reka, ki hoče naprej po svoji strugi, sicer se nekoristno razlije naokoli. Zato spodbujanje in predajanje znanja naprej, ampak celostno, skozi izkušnjo lastnega telesa, občutkov in misli. Nihče drug nima toliko pooblastil in možnosti, da te nauči živeti v tvojem lastnem telesu, kot to lahko storiš sam. Samo poslušanja in občutenja se moraš spet naučiti. To je ravno tisto, kar najbolj spodbujam pri vodenju joge. Poslušati svoje telo, svoj dih, svoj um in svojo dušo. Rada navajam tudi življenjske situacije in opravila, v katerih lahko uporabimo določeno vajo ali položaj ali način dihanja. Predvsem pa je pomembno, da ne pozabimo, kako se je igrati. Ko se igraje učimo in delamo vaje se skoraj neopazno dogajajo notranje spremembe. In nekega dne se pogledamo v ogledalo in vidimo drugega človeka. Bolj sijočega, bolj zdravega in bolj zadovoljnega.
 
In Munay!
 
Nekaj podatkov o pridobljenem znanju: 
pravnica, NLP trener-ka , mojstrica Ushu reikija, praktikantka Keltskega reikija (energija dreves), učiteljica joge.

Nekaj o mojih drugih izkušnjah vseživljenjskega učenja:
mama dvema bojevnikoma Luči, permakulturna opazovalka in načrtovalka, članica ljubiteljskega gledališča (Šentjakobskega gledališča), članica  joga društva (Yoga in Daily Life), zapisovalka pogovorov z drugimi ustvarjalci in svojih zavedanj za revijo Misteriji.
 
Hvala mojim notranjim ​ in zunanjim učiteljem, vodnikom in mojstrom, ki so me vodili in me še vodijo po teh poteh!