Duša čaka, da je odkrita

Luna in Sonce sta naša kozmična in tudi naša notranja starša
Duša čaka, da je odkrita

Telo nam pove vse. Skozenj zmoremo zaznati tudi razliko v občutenju treh pomembnih astroloških aspektov. Kako občutimo svoje astrološko znamenje za Luno, kako svoje Sončevo znamenje in kaj nam občutki povedo o našem ascendentu? Na astrološki delavnici Katje Šuštar lahko ozavestimo energije, ki jih odsevamo skozi vse tri poglede. Najprej občutimo vsak svojo Luno. Psihološka astrologinja Katja Šuštar nas vodi v umirjeno stanje, v polje prisotnosti, kjer vsak zase opazujemo, kaj nam sporoča skozi telo naše lunino znamenje. Z vprašanji nam pomaga, da lažje opazujemo različne pojavne oblike sporočil.
Zaznam rahlo napetost v prsih in nenadoma občutim ledeno mrzel veter z moje leve strani. Odprem oči, se obrnem in v ledeni sapi moje Lune prepoznam klimatsko napravo, ki že ves čas deluje, ampak njenega pihanja prej nisem začutila. Je to slučaj ali signal hladne lune, da opozori na svojo prisotnost? Vsi se strinjamo, da je to pihanje neprijetno. Izklopimo napravo in se spet poglobimo nazaj v Lunino energijo. Še vedno občutim rahel pritisk v srčnem predelu. Občutim tudi, kako na silo stiskam oči, da bi obdržala zaprte veke. Odprem oči in začutim, kot da bi valovi energije iz moje notranjosti dobili dovoljenje, da začnejo potovati ven in se širiti v prostor. Zaznam prijetno sproščanje znotraj svojega telesa in hkrati prijazen odziv prostora, po katerem se širijo ti valovi …

Vsak je po svoje doživel svojo Luno. Vsak je na svoj način stopil v stik s svojimi čustvi, z najglobljim delom sebe, z nezavednim, s tistimi skritimi občutenji, ki jih nismo vedno pripravljeni izraziti ali deliti z drugimi. S tistim delom sebe, ki je zadolžen za hranjenje, čiščenje, za nego in počitek. S tistim delom sebe, ki ga kot odrasli ponotranjimo kot svojo notranjo mati, ki skrbi za naše udobje in varnost. Enako smo preizkusili in doživeli tudi svoja Sonca in svoje ascendente.
Katja Šuštar zaključuje študij psihološke astrologije na Inštitutu za psihološko astrologijo in psihoanalizo v Ljubljani. S psihološko astrološko analizo, svetovanjem in terapijami pomaga ljudem spoznati njihove potrebe in potenciale ter prebroditi težka obdobja, ko nastopijo težave v odnosih, v zdravju, pomanjkanje samozavesti, skrbi, nespečnost … Ljudje z njeno pomočjo spet najdejo pot do sebe.

Kaj je glavni namen takšne izkustvene astrološke delavnice?
Psihološka astrologija ima nekoliko drugačen pomen kot običajna astrologija. Je most med simboli, ki jih predstavljajo planeti v naši astrološki rojstni karti, in dušo, ki se želi prepoznati. Interpretacija rojstne karte je odskočna deska za poglobljeno terapijo, ki običajno traja neko obdobje, dokler se ne razreši težava. Kot terapevt lahko poskušam razbrati osnovna gibala, vendar pa lahko le vsak sam, na svoj lasten način, občuti posebnosti energij, ki se prepletajo v njegovi zavesti. To izkušnjo poskušam skupaj s klientom ubesediti v povezavi z simbolnim pomenom arhetipskih značilnosti, ki jih nosijo posamezna znamenja in planeti. Naša astrološka karta je polna simbolov. Predstavljajo našo dušo, ki čaka, da je odkrita. Moja naloga je, da ljudem pri tem pomagam.

Kako?
Tako, da sledijo svojemu Soncu, da odkrijejo svoje naloge, svoje bistvo in delujejo v skladu s tem. Naše sončevo znamenje v astrologiji pomeni našo zemeljsko nalogo. Na taki izkustveni delavnici lahko človek najbolje občuti, kako deluje njegova zavest, podzavest in katere obrambne mehanizme uporablja. Tako lahko dojamemo pristne pomene različnih aspektov univerzuma, ki vplivajo na naš notranji svet.

Kaj je astrološki pomen Lune in kako se to odraža v psihologiji?
Luna je najbližji planet Zemlji, zato ima tudi najmočnejši vpliv. Izraža se v našem čustvenem življenju in odnosu, ki ga imamo do svojih čustev. Daje nam odgovore na vprašanja: Kako hranimo svoja čustva, telo, dušo? Kaj nam daje energijo? Ali se počutimo varni? Vse to je zapisano v našem Luninem znamenju, ki deluje samodejno, intuitivno. To je naše védenje, ki smo ga že prinesli s sabo na svet.

 
Kako se odraža vpliv Sonca?
Ta prvinska energija je naše osnovno delovanje, skozi katerega se razvijamo. To so naši najmočnejši potenciali, ki pa običajno še niso polno izraženi. Stvar naše volje in dela je, da jih opazimo in razvijemo. To ni nekaj, kar deluje samodejno, tako kot samodejno deluje čustvena energija Lune. Sonce je naša semenska energija, ki jo plemenitimo tako, da jo krepimo z delom. Na tej poti smo tudi izzvani, da umikamo ovire, ki nam preprečujejo živeti v skladu z našim namenom.
 

 
Foto: Taja Vetrovec
 


 
Kako se dopolnjujeta oba principa?
Luna je ženski princip. Predstavlja tudi naš prvi odnos, odnos z mamo, in način, kako delujemo naprej v drugih odnosih. Sonce predstavlja aktivni, moški princip, očeta. Ko udejanjamo svoje Sonce, gremo v akcijo, delujemo, se odločamo. Je vse živo, polno energije, v gibanju. Luna pa pomaga, da se umirimo, spočijemo, nahranimo. Je bolj mehka in spremenljiva, kot naša čustva. Luna in Sonce nista samo naša kozmična starša, ampak tudi naša notranja starša. Izražata, koliko smo uspeli oba principa ponotranjiti in zgraditi svojo notranjo varnost in svojo notranjo avtoriteto.
Kako pa vemo, da smo na Sončevi poti?
Takrat stvari tečejo. Pojavi se veliko energije. Veliko podpore prihaja z vseh strani. Navdušeni smo, dobro se počutimo. Občutimo moč, gotovost, radost. Včasih zahteva ta pot tudi težke preizkušnje. Morda se je treba čemu odpovedati, se preseliti, zamenjati službo, prekiniti odnos, rutino, da lahko sledimo svojemu Soncu. Lahko nam okolica nasprotuje, kritizirajo naše delo, nas ne razumejo. Naša naloga je, da verjamemo v to, kar je izraz nas samih, naše lastne biti … Počasi odpadajo ovire in lahko vse bolj izražamo svoje Sonce. Potem lahko nekaj pristnega podarimo drugim. Bolj ko si znotraj sebe izgrajen, bolj ko znaš poskrbeti, da si nahranjen in se počutiš varno, bolj si upaš izražati svoje Sončevo znamenje in manj uporabljaš svoje maske, ki se izražajo v ascendentu.

Na kakšen način?
V astrološkem smislu je ascendent tisto ozvezdje, ki leži v času našega rojstva najvzhodneje od Sonca. V psihološkem smislu so to obrambni mehanizmi, ki nas ščitijo pred zunanjim svetom. To je način, kako se kažemo navzven, kako se odzivamo na zunanje okoliščine. Je sito, skozi katerega prečiščujemo vsebino iz zunanjega sveta, preden jo spustimo v svoj notranji svet. Prav tako pa vse tisto, kar občutimo kot svoja notranja stanja, presejemo skozi to sito, preden izrazimo navzven. Bolj ko prepoznamo in sprejmemo vse dele sebe, bolj smo lahko pristni in vloga ascendenta postaja vse manjša.
Taja Vetrovec