Zgodba iz sanj

ZGODBA IZ SANJ
Medtem, ko sem se udeležila delavnice za ozaveščanje sanj in se pogovarjala z Zarjo in Andrejo, ki vodita programe ozaveščanja sanj in budnosti v Zavodu Somnia, sem tudi sama preizkusila predlagana navodila za boljše spominjanje sanj. Pred tem sem bila namreč prepričana, da sploh ne sanjam , vsaj v zadnjem času nisem imela v spominu prav nobenega primera sanjanja.

Nekega jutra sem bila nekoliko bolj pozorna. Že sem odprla oči in se hotela pognati v delovni dan med vse obveznosti , ko me je nenadoma ustavila podoba nekega moškega iz sanj. »O sanje!«, sem si rekla in se hipoma odločila, da  zadržim to sliko v spominu in se poskusim spomniti še več.  Hitro sem zaprla oči in se nekako spravila nazaj v polbudno stanje. 

Počasi sem v tem, sprva neznanem moškem, prepoznala znano osebo. Potem se je  začelo vidno polje širiti in zaznala sem cel prizor. Bila sem v  neki zaključeni skupini, s katero sem bila povezana preko neke skupne naloge. Ko smo začeli nizati predloge, kako se lotiti izvedbe, se mi je utrnila zelo jasna slika cele zadeve in sem tudi predlagala koncept, za katerega se je v tistem trenutku vsem zdelo, da pripomore k hitri izvedbi brez zapletov. Potem mi je moški, ki se mi je prvi prikazal zjutraj, ko sem se zbudila, pomolil v roke načrt, neko razpredelnico, ki naj bi služila kot vodilo za izvedbo naloge. S tem načrtom smo se odpravili na nekakšno potovanje, z namenom, da pridobimo še en manjkajoči podatek, ki je po tistem načrtu še manjkal za popolno izvedbo našega projekta.

To iskanje se je potem začelo vleči v nedogled.  Spreminjali smo različna prizorišča, ampak nikjer nismo našli manjkajočega delčka, izvedba naloge pa se je vedno bolj odmikala. V nekem trenutku sem dobila občutek,  da smo itak že zamudili rok za dokončanje naloge in  vprašala sem se » Kaj sploh počnemo? Kaj sploh iščemo?» Spomnila sem se začetka, ko nam je bilo popolnoma  vse jasno in smo imela občutek, da je vse zelo preprosto in da lahko samo naredimo prvi korak  in  se bo vse izšlo, kot se mora. Vprašala sem se zakaj smo sprejeli to igro, ko pa smo že na začetku zgodbe imeli  dober občutek, da že vidimo celo sliko tistega, kar naj bi se zgodilo? Potem sem šla, ne da bi odprla oči, še dvakrat skozi vso zgodbo in jo tako obdržala v spominu.
 
RAZLAGA
Zgodbi iz sanj sem dala naslov ZAUPANJE.  Med raznimi  pomagali za boljše spominjanje in ozaveščanje sanj, ki jih dobite na delavnicah Zavoda Somnia, je namreč tudi napotek, da svojim sanjam pripišemo naslov, tako kot bi naslovili zgodbo ali knjigo. Kaj pa mi lahko pove ta zgodba iz sanj?  Kako mi lahko pomaga bolje živeti? Včasih si premalo zaupamo in ne sledimo pomembnim intuitivnim prebliskom. Vodstvo prehitro prepustimo svojim  racionalnim možganom, ki začnejo  takoj premlevati, načrtovati, analizirati in racionalizirati. Na ta način po nepotrebnem zapletemo kakšno situacijo, saj se vmešajo strahovi  in dvomi, ki nas vse bolj in bolj oddaljujejo od pristnosti. Tisto, kar je bilo na začetku jasno, se vse bolj izgublja in kar naenkrat ne vemo več,  kaj v resnici želimo. Občutki,  intuicija ali višja inteligenca nam dajejo ves čas možnosti, da se optimalno odločimo.
REŠITVE
Dobro je biti pozoren tudi na ponavljajoče misli v budnosti, ki nam v trenutkih odprtosti uma in srca prihajajo v zavest, pa jim ne zaupamo, ker so dostikrat preveč enostavne ali pa preveč čarobne, da bi jim verjeli. Če pa zaupamo svoji intuiciji, ki nas bodisi v spanju ali v budnosti vodi, smo lahko priča temu, da se mnoge nepojmljive zgodbe uresničijo. Pomembno je zadržati  dober občutek, ki ga daje prvi vtis in zabeležiti misel, potem pa z zaupanjem narediti prvi korak. Ostalo bo sledilo tako kot je prav in vedno bo še dovolj časa, da opravimo tudi vse potrebne izračune. Pa še nekaj!Ko se najprej osredotočimo na dobro, vse steče. Če pa dovolimo, da prevladajo kritične misli in ovire,  se marsikaj zaplete.

Taja Vetrovec