Ko zvok zleze v maslo

Hrana, napojena z dobrimi vibracijami, prinaša zdravje duši in telesu

 

»Maslo kuhamo na tradicionalen način. S starodavnimi postopki ustvarimo možnost, da se v njem oblikuje prava molekularna struktura. Informacije se tako z lahkoto vsrkajo vanj. Zvok kar zleze v maslo. Prek zvoka vanj vključimo srčnost in zdravo inteligenco narave. Vodi nas njena prvobitnost, pet elementov v njihovi najčistejši obliki. Vse to je vkomponirano in vkuhano v naše ghije«, pravi Dušan M. Z. Badovinac, zvočni terapevt in skupaj s prijateljem idejni oče Zlatega gheeja ali po domače kuhanega masla, masunka, žonte, kot se je temu univerzalnemu energijskemu hranilu reklo včasih pri nas.

Od leta 2009, odkar raziskujejo in razvijajo izdelovanje tega oljnega zlata na domačiji v Beli krajini, je Dušan Badovinac odkril še mnogo njegovih plemenitih lastnosti. Skupaj z odkrivanjem starodavnih izročil, obredov in pomenov naravnih zakonitosti pri njegovem izdelovanju, je ustvaril tudi posebno vibracijsko okolje, v katerem Zlati Ghee nastaja.

Kaj vse ste, odkar kuhate ghi, odkrili o njem?
V srednji ekonomski šoli sem v učbeniku naletel na risbo dveh piramid. V eni so bili do vrha natrpani topovi in vojaki, druga pa je bila polna masla. Takrat nisem dobro razumel tega sporočila. Ko sem se začel ukvarjati z ghijem, pa mi je postalo vse bolj jasno. Vojaki na eni strani tehtnice imajo lahko sto nalog, ampak brez univerzalne energije, ljubezni na drugi strani tehtnice, ki nam jo daje mati Zemlja v obliki hranjenja, ne morejo opraviti prav nobene naloge. Kuhano maslo, ghi, je ne samo univerzalno hranilo, ampak lahko zadosti tudi drugim človekovim potrebam. Vojak ga je lahko nosil v nahrbtniku, ne da bi se pokvaril. Z njim si je namazal kožo, da ni pokala v hudih vremenskih razmerah. Tudi usnjene čevlje si je lahko namazal in pas. Pa tudi puško. Uporabil ga je za luč, če je hotel napisati domačim pismo. Namesto kape si ga je namazal na glavo za zaščito pred mrazom. Lahko ga je imel zelo malo, ni bilo pretežko za nositi. Če ga je le na hitro zajel s prstom in ga zaužil, je imel dovolj energije za dobro uro. Majhna količina, ki da veliko energije. Zato tudi zlati ghi. Saj ima vsaj tri značilnosti zlata. V nekaterih predelih Indije še danes merijo blagostanje družine po zalogi ghija.

V čem je njegova zdravilnost?
Ghi ali kuhano maslo nima šestih stvari, ki jih imata čajno in surovo maslo. Nima kazeina, laktoze, nečistoč, vode, beljakovin in ogljikovih hidratov. To je čista, stoodstotna maščoba, ki ima fino, prijazno molekularno strukturo. Na mikroravni čudovito prehaja po telesu in hrani tkiva, kosti, sklepe … Poznamo gospo iz Slovenije, ki je bila v Indiji na tritedenski kuri z ghijem in je tako pozdravila raka. Tudi maziljenje je poseben zdravilni postopek, pa tudi duhovni obred, pri katerem se uporablja ghi.

Kako?
Od tod izvira sama beseda ghi – iz stare protoindoevropske besede, ki ima enak pomen kot besede ghrei-grta, mesaja ali hristus. Vse tri besede pomenijo »zajeti v olje« ali maziliti. Včasih to olje, v katerega si bil »zajet« pri zdravljenju, ni bilo kakršnokoli olje, ampak je bil to skoraj vedno ghi. Ghi je maščoba, ki se celostno ujame s človekovim telesom. V ghi so vedno namakali močne zdravilne rože. S takšnim ghijem so potem masirali posamezne dele telesa, kolena, stopalo, glavo … ali pa so človeka celega premazali z njim.

Kakšen namen pa je imelo celostno maziljenje?
Vemo, da nekatera zelišča vplivajo tudi na spremembo stanja zavesti. Človek je pod vplivom snovi, ki jih je ghi popeljal skozi kožo v telo, vstopil v stanje sproščenosti in praznine, v katerem se je lahko prelevil iz ene forme v drugo. Tako je prišlo do katarzičnih izkušenj, ki so prečistile telo in um. Ta maziljenja so izvajali posebni ljudski zdravilci ali šamani, ki so maziljenca vodili skozi učinke maziljenja, da ti niso z umom preveč odtavali. Ključno pri tem je bilo, da je zdravilec človeka peljal skozi postopek preobrazbe, v katerem so se oblikovali novi mentalni, čustveni in psihični vzorci.
 
Kot celostna duhovna preobrazba?
Da. To bi bil, na primer, učinek zelenega ghija. Ko sem prvič kuhal ghi z rožami in ga potem precejal skozi gazo, mi ga je ostalo še nekaj na rokah, pa sem se kar namazal po ramah in trebuhu, da ne bi šel v nič. No, potem pa se mi je začelo dogajati. Učinek se me je držal kar kakšen dan. Dobiš nek drug občutek bivanja, občutiš druge razsežnosti. To je bila moja slučajna izkušnja, po kateri sem dojel, kaj je v starih časih pomenilo to maziljenje, ki so ga uporabljali zdravilci pred več tisoč leti.

Kako je šla ta vaša pot od zvoka do ghija?
Ukvarjal sem se s holističnim zvokom. Uporabljal sem različna nativna glasbila in bil ljudem v oporo ali pa le kot uglaševalec. Tako se je nabralo nekaj ljudi, ki so hodili k meni. V času decembra vedno rad kaj podarim, kaj domačega. Eno leto je bil to ghi. Po prvih poskusnih lončkih, ki sva jih naredila s prijateljem Goranom za darila in domačo rabo, me je čisto potegnilo v nadaljnje raziskovanje. Dojel sem, da je to res nekaj univerzalnega. Dobila pa sva tudi navdušene pohvale in nova naročila. Pa smo lepo delali naprej. Veliko dela, veliko vztrajnosti in veliko dobre volje in zaupanje, da delamo dolgoročno nekaj dobrega za ljudi, nas je vodilo naprej. Ustanovili smo Zavod za zdravo življenje, pod okriljem katerega zdaj nastaja devet različnih vrst ghija. Pred kratkim pa smo združili moči tudi z novoustanovljeno ekipo inštituta SURF (Sustainable United Food Responsible Institute), ki se bo med drugim pospešeno ukvarjal tudi z uresničevanjem naslednje faze, ureditve azila za odrabljene krave, tako kot to delajo v Indiji. To je pika na i, da imamo kot nadgradnjo znamke »Demeter Supreme« tudi lastno odrabljeno kravico, ki nam potem iz hvaležnosti začne spet dajati mleko, iz katerega naredimo puter in ga skuhamo na drveh ali posušenem kravjeku.
 

Kaj se je zgodilo z vašimi zdravilnimi zvoki?
Moje delo z zvokom se je postopoma prelevilo v neko drugo obliko. Zdaj ga vnašamo v maslo in mu s tem dodajamo pozitivne vibracije. To je zdravilno hranjenje, energija ljubezni, ki nam jo lahko da mama Zemlja kot naša najpomembnejša hraniteljica. To je tisto, kar tudi kot ekipa Zlatega Gheeja želimo, da ljudje občutijo. Zame je bil to poseben izziv, ko sem se podal v svet ghija. Vendar ta pomembnost zvoka pri mojem delu ostaja z mano. Še vedno ustvarjam dobro »vibro« za ljudi. Zdaj ta energija potuje prek masla, s tem pa doseže še več ljudi.

Kako poteka to zdravilno kuhanje?
Detajli so premišljeni, informacije niso prepuščene naključju. V prostoru, kjer se kuha ghi, so v steno vdelane velike keramike trinajstih kristalov vode Masaruja Emota. To so »govoreče mandale«, ki močno oddajajo svoje vibracije v prostor. V kuhinji so ves čas prisotni zvoki narave in harmonične glasbe. Opremljena je s školjkami, ki še dodatno harmonizirajo zvoke v prostoru. Po približno oseminštiridesetih urah kuhanja se zberemo fantje s školjkami (morskimi rogovi) okoli kotlov. Ko nekaj minut ustvarjamo to zvočno energijo, se kar nekaj stvari v prostoru dodatno vzpostavi. Ko začutimo tlak resonance, pritisk tega zvoka, je to tisto pravo, ki zaključi kuhanje.

Še kaj dodate?
Dobre misli. Druge tone glasbil. Dobro voljo. Vse to je prisotno med kuhanjem in vse do konca, ko gre ghi v steklene posodice. Med nastajanjem ghija je v naši ekipi ves čas v zraku prijetno in šaljivo vprašanje: »Hej, kakšne roke imaš?« Pravilen odgovor je: »Polne ljubezni!« Ali pa »A ne vidiš, kako se dlani smejejo?« Važno je to zavedanje sebe, saj svojo energijo vnašamo v vse, kar počnemo! Drug drugega ves čas spominjamo na ta pomemben del naše naloge. To je ta naša prisotnost. Potem, ko so kozarčki polni, gredo počivat v temo. Vsak kozarček položimo na posebno mandalo. Ko ga zapremo, damo na pokrovček še krpico, kjer so tudi vtisnjene slike vodnih kristalov. Cela embalaža je zakodirana z informacijami teh kristalov. Tako je ghi počasi, potem ko ga več kot desetkrat vzamemo v roke, pripravljen, da gre naprej v druge roke.

Taja Vetrovec