Barve zodiaka

Barvni dotik, dihanje barv in barvna vizualizacija

RAVNOVESJE V BARVAH ZODIAKA

Bistvo, skrito v frekvencah posamičnih barv so čustva, saj je naše emocionalno telo, ki ga lahko občutimo kot energijsko plast dva do sedem centimetrov od našega telesa, odsev vseh naših energijskih centrov in njihovih barv. Če je naše čustveno stanje v ravnovesju, se ta del avre kot lep mavrični obroč vije okoli našega telesa. Poznavanje značilnosti posameznih barv, kako so te povezane z našimi astrološkimi znamenji in kako vplivajo na naše energijsko in fizično telo, nam lahko pomaga optimizirati stanje naše energije. Če smo energijsko uglašeni, v ravnovesju, se veliko lažje znebimo toksičnih snovi in negativnih vzorcev, ki v naše življenje prinašajo bolezen in neizpolnjenost.


RDEČA
pripada ognjenim znamenjem, ki jim vlada Mars. Spodbuja moč in dominanco. V rdečo barvo se odenemo kadar želimo biti opaženi in upoštevani. Z njo se izražajo močna čustva, strast, jeza. Rdeča barva je zelo agresivna in provokativna, zato je bolje, da se je izogibamo, kadar želimo umirjen dan ali želimo razrešiti kakšno konfliktno situacijo. Z rdečo  barvo v vseh njenih odtenkih, od brusnično rdeče do oranžne, so povezana ognjena znamenja Lev, Strelec in Oven, pa tudi Škorpijon v Marsu. Katerokoli že je naše sončno znamenje, vedno lahko računamo na to, da nas bo rdeča naredila bolj samozavestne in pripravljene sprejemati izzive.
RUMENA
spominja na ogenj, vendar je v resnici povezana z Dvojčkom kot zračnim znamenjem. To je barva intelekta in spodbuja reševanje problemov. Dobro vpliva na učenje, študij in pisanje. Poglablja družbeno dostopnost in odprtost. Za prodajalce in pogajalce je dobro, da uporabljajo več rumene barve, ker pomaga pri sklepanju posla in doseganju soglasij. Je manj agresivna kot rdeča, vendar na svoj način stimulativna, saj vzbuja optimizem. S tem pomaga ustvarjati pozitivno vzdušje. Če sodite med tiste, ki se neradi oblačite v rumeno barvo, jo lahko uporabljate tudi kot okrasne predmete v svoji okolici, da tako stimulira vaš um. Rumena je povezana z več znamenji, od svetlo rumene za zračna znamenja, do zlatih tonov za zemeljska znamenja, sončno rumene za ognjena znamenja in rumena, kot komplementarna barva modri  in zeleni za vodna znamenja.  Posebno priporočljivo je nositi rumeno barvo v dneh ko so Sonce Luna ali Merkur v Dvojčkih in  aktivno povezani z drugimi planeti
ZELENA
je barva zemlje kot elementa in barva Rib. Povezana je s plodnostjo, napredkom in rastjo. Zelena tudi prizemljuje. Je tudi barva obilja. Kadar poskušate povečati pridelek na vrtu ali stanje na vašem računu, je dobro, da se obdate z zeleno barvo. Zelena barva nam daje občutek, da se je varno podati v nove izzive. Nosite zeleno za zdravje. Še posebej je priporočljiva, ko je Luna v zemeljskih znamenjih  ali ko je Jupiter aktiven in spodbuja širjenje.
MODRA
je umirjena in hladna barva, povezana  z značilnostmi vodnih znamenjev kot so zanesljivost, resnost in stabilnost. V svojih električnih odtenkih odseva Vodnarjeve karakteristike. Medtem ko svetlejši odtenki  odsevajo sveže in napredne usmeritve in ideje, bolj temni in srednje svetli toni kažejo na pripadnost, produktivnost in zanesljivost. Če se obdamo z modro barvo se lahko pomešamo z okolico in nam to pomaga, da se lahko bolj prepustimo toku. Za ognjena znamenja je priporočljivo,  da z modro ublažijo močne osebnostne lastnosti, medtem, ko lahko zračnim znamenjem  ustrezajo predvsem svetlejši toni za ustvarjanje ravnovesja in duhovno povezanost. Modra tudi spodbuja komunikacijo v obe smeri, tako poslušanje kot samoizražanje. Oblecite se v modro, ko je Luna v vodnih znamenjih ali v Dvojčkih. 
VIJOLIČNA
je barva magičnosti in skrivnostnosti. Najbljižje je ognjenim znamenjem, še posebno Levom in Strelcem. Predstavlja oboje, zemeljsko in duhovno moč. Tako kot roza, tudi vijolična pomaga blažiti konfliktne situacije, ustvarja ravnovesje in pomirja. Lastnosti strelca kot so modrost in vedoželjnost, se odražajo v vijolični barvi. Vijolično nosite, ko želite pokazati, da ste povezani s sabo. Pri tem se zavedajte, da boste mogoče navzven dajali občutek eksotičnosti in skrivnostnosti. Zemeljski znaki so najmanj povezani z vijolično barvo, vendar pa jim lahko vijolična močno pripomore pri spodbujanju njihove ustvarjalnosti. Nosite vijolično barvo, ko je luna v Levu ali Strelcu.
RJAVA
poseduje lastnosti nevtralnosti in zemeljskosti. Rjavo barvo nosimo, ko hočemo dajati vtis razumnosti ali ko želimo imeti produktiven dan. Karakteristiki rjave barve sta tudi srčnost in čutnost. Rjavo nosite, ko se želite premakniti iz vaše glave v vaše telo, ko želite realizirati vaše kreativne ideje. Devica, Kozorog in Bik so tipični predstavniki rjave barve, vodni znaki v njenih odtenkih kakava in čokolade zelo dobro najdejo udobje in ravnovesje, zračnim znamenjem pa je rjava barva dobra prizemljitev. Nosite rjavo, ko hočete uiti vsem zapletom življenja nazaj v zibelko enostavnosti, nazaj k osnovam. Posebej tiste dni, ko je Saturn zelo aktiven, je rjava barva dobra izbira.
ČRNA
je barva zaščite. Povezana je z zemeljskimi in vodnimi znaki. Ima pridih skrivnostnosti, zato predstavlja tudi nekaj lčesar se bojimo, ker je neznano.  Kot zaščitna barva pa nas ubrani občutkov negotovosti na dneve, ko smo še posebej občutljivi.  Črna barva ni dobra za sramežljive ljudi, saj poglablja introvertiranost. Črna je zelo specifična barva, ki jo nosite občasno in v kombiacijah z drugimi barvami.  Priporočljiva je, ko je luna v kozorogu, devici ali raku.
BELA
pomeni čistost, neokrnjenost. Povezujemo jo z zračnimi znaki in z Rakom. Prenese nas v stanje višje zavesti in nas povezuje z angeli, zvezd in drugimi nebeškimi elementi. Bela je tudi barva čistosti, urejenosti in zaupanja. Ko nosimo belo barvo, izkazujemo jasnost in preprostost. S tem posredujemo svoji okolici občutek varnosti. Priporočeno je, da jo nosimo v času polne lune.
ROZA
je barva Venere. Simbolizira prijateljstvo in ljubezen. Bik in tehtnica ter znaki, ki jim vlada Venera so najboljši predstavniki roza barve. Roza okolja ublažijo močna občutja kot so depresija ali stiska. Rožnata lahko sporoča tudi seksualnost, ženstvenost ali željo po zabavi. Z rožnato barvo se obkrožite takrat, ko je luna v tehtnici ali biku.
(opisi barv po posameznih znamenjih so povzeti po članku Robina Ivy-a, objavljenem na spletni strani llewellyn.com).

Barvno uravnovešanje vibracijska terapija in dobro služi kot preventivna nega  ali podpora pri drugih terapijah.  Energijo barv lahko vnašamo v svoje energijsko polje na različne načine. Enim ustreza risanje mandal, drugim vdihavanje barv, spet tretjim se prileže barvni dotik in četrtim opazovanje ali vizualizacija barv.  Z različnimi tehnikami in pristopi, lahko povečamo svojo občutljivost za prepoznavanje barvnih vibracij, pa tudi sposobnost za njihovo namensko usmerjanje. Več o vplivu barv in barvni terapiji najdete tudi v knjigah ARA Založbe Priročnik za zdravilce, Kako zdravimo z barvami in Ozdravimo lahko karkoli. (Trgovina za zdravo življenje MUNAJ/Misteriji v živo, Zadobrovška 88, Ljubljana-Polje,  www.munay.si, Munay nakupovalnica  in v Munay učilnici - praktično delo s čakrami vsak 1. ponedeljek v mesecu - meditacije, gibanje, zvok, mentalne vaje).

©Taja Vetrovec