Meditacija

Pri meditaciji se trudimo biti čuječni, prisebni, prisotni v telesu. To najbolje omogoča pravilna pokončna drža telesa, vzravnana hrbtenica, pa najsi sedimo na stolu ali na tleh. Munay meditacijska blazina je oblikovana tako, da podpira prav to. Omogoča tudi, da lahko odlično pregibamo območje križa, ki je zaradi sedečega načina življenja velikokrat zakrčeno in boleče. O meditacijski blazinam smo se pogovarjali z njihovo avtorico Tajo Vetrovec. Pravi, da si lahko z njimi ustvarimo svoj kotiček miru, kjerkoli že smo.
 

Kaj vse nam še omogoča meditacijska blazina?
Omogoča nam sproščeno sedenje. Uporabimo jo lahko vsepovsod brez drugih pripomočkov. Na pesku, travniku ali skali se lahko, kljub neudobni podlagi, namestimo v prijeten in sproščen položaj. Poglavitno je, da nas spomni na pravilno namestitev telesa in omogoči boljši pretok energije po njem. Omogoča torej dobre pogoje za vzravnano držo med sedenjem, odprt prsni koš in sproščen trebuh, da lahko dih svobodno teče skozi telo.
Svoj trenutek miru in povezanosti lahko tako najdemo kjerkoli, ne glede na okoliščine. Blazina nam pomaga povezati se s telesom, umom in srcem v tisti energiji, ki je najpomembnejša za nas v danem življenjskem obdobju.
 
Zakaj je pomemben pravilen meditacijski položaj?
Spodnji energijski centri, predvsem naše spolno središče, so portal, prek katerega usmerjamo zemeljsko energijo v višja središča in s tem aktiviramo celo naše telo za polno in aktivno življenje. Zato je pomembno, da pri sedenju v meditaciji, če sedimo v jogijskem položaju s prekrižanimi nogami, ohranjamo sproščenost in pretočnost s pravilno namestitvijo in pritiskom na podlago sedalnega predela, predvsem presredka. V korenski čakri se shranjujejo stresne situacije in travme iz preteklosti in prav nesproščen presredek nam kaže tudi stopnjo napetosti našega telesa in pripravljenosti na boj ali beg. Ta preživetveni refleks nas v sodobnem svetu redno spravlja v stresno stanje. Ko s pravilnim sedenjem omogočamo sproščanje tega energijskega središča in odtekanje napetosti, se lažje osvobajamo teh zapisov v našem nezavednem.
 
Od kod zamisel za meditacijske blazine?
Na zamisel sem prišla, ko sem pred nekaj leti začela z vadbo joge in sem ugotovila, da ne morem sedeti v pravilnem jogijskem položaju. Pod zadnjico sem si začela podlagati odeje, blazine, včasih tudi puloverje. A ti niso namenjeni jogi in meditaciji, zato me je vedno kje tiščalo.
Poleg tega me klasične blazine, ki imajo za polnilo plastiko, ne zanimajo, saj se s svojo energijo ne morejo kosati z naravnimi materiali. In ker je to še material, ki se ne premika, ni gibljiv, vedno nastane kje kakšna bunka, ki te tišči. Neudoben položaj telesa pa odvrača našo pozornost od bistva meditacije, da smo v pravilni drži osredotočeni na našo prisotnost v telesu.
 
Katere naravne materiale pa ste vi izbrali za blazine?
Zunanji del blazin je iz bombaža, polnilo pa je tudi naravno - iz semen. Izbiramo med sončničnimi, ajdovimi, pirinimi in ovsenimi semeni. Semena so se izkazala za odličen izbor tudi zato, ker se, če se rahlo premaknemo, gibljejo hkrati z nami, se prilagodijo fizionomiji našega telesa, da nam je udobno. To je svojevrsten užitek. Semena lahko damo enkrat na leto iz blazine in pustimo, da jih sonce napolni s svojo energijo.
Blazina resonira z nami. Najprej z barvo blazine, ki si jo sami izberemo. Drugič z izbrano obliko, to je okroglo, ovalno ali trikotno. In tretjič v smislu živosti, saj so  semena živa snov. Seme je tudi simbol rasti in eden od namenov meditacije je, da z njo najdemo svoj »semenski« izvor, vir, iz katerega rastemo in se razvijamo.
Blazina je kot naš živ pripomoček, saj nam pomaga, nas podpira pri našem razvoju. Jaz sem šele z uporabo teh mojih blazin sploh začela doživljati sproščeno meditacijo in sem lahko napredovala pri jogi, kjer je pomemben pravilen jogijski položaj. Z njimi si podložim tudi kolena, če me kdaj kje bolijo.
 

 
Kako izberemo svojo barvo, obliko, polnilo?
Navadno nam barva kar »pade v oči« in prvi občutek je navadno tisti pravi. Opažam, da imamo ljudje navadno dve svoji barvi. Jaz, denimo, večinoma uporabljam blazini dveh barv, turkizno modro in vijolično. Veliko jih izbere tudi tako, ki jim gre v prostor, kjer navadno meditirajo.Vsak lahko tudi preizkusi različne blazine, se usede nanje in tako začuti, katera barva, oblika, polnilo mu najbolj ustreza. Ljudje intutitivno izberejo tudi tisto blazino, ki zaresonira z energijskim območjem, kjer imajo kake težave, da zapolni tisti energijski primanjkljaj v telesu, na kateri koli ravni že ta je.
 
Kako semena energijsko vplivajo na človeka?
Ajda krepi ustvarjalnost možganov in ožilje, deluje blagodejno na srce in proti možganski kapi, povezujemo jo s srčno čakro. Oves daje energijo in podpre prebavila, deluje na presnovo in vse notranje organe, povezujemo jo s sončnim pletežem. Pira obnavlja kožo, sklepe in kosti, deluje proti bolečinam, revmi, artritisu in izpuščajem, povezujemo jo s korensko čakro. Sončnice vzpodbujajo dobro počutje, preprečujejo potrtost, poživljajo in obnavljajo celice, povezujemo jih s temensko čakro.
 
Zakaj nas sedenje na blazini prizemlji oziroma usidra v korensko čakro?
Če meditiramo v sedečem položaju, je pomembna razporeditev teže na sedalno površino tako, da občutimo zasidranost in osrediščenost na sedalni podlagi. Pri tem lahko občutimo varno in sproščeno usidranost korenske čakre na podlago. S pravilno nameščenostjo in z ozaveščenjem tega predela in sproščenostjo presredka dosežemo sproščenost in ukoreninjenost celotnega korenskega energijskega centra. To je dober temelj za fiksiranje celotne hrbtenice v vzravnano linijo, po kateri se lahko pretaka tok prane oziroma življenjske energije.
 
Ali delate tudi blazine po želji strank?
Da, tudi. Imela sem že kar nekaj takih strank, ki so želeli blazino za sproščeno sedenje doma na tleh. To so večje blazine, podobne taburejem.
 
 
Anja Drašler
 
MUNAY MEDITACIJSKE BLAZINE
»Meditacijska blazina Munay s svojo obliko, materialom in polnilom omogoča, da si med meditacijo naravnamo tak položaj, ki nam zagotavlja najboljše pogoje za pravilno sedenje, ne glede na to, kje smo. Uporabna je tudi za podporo hrbta, glave ali katerega drugega dela telesa med počitkom ali sproščanjem, tako v ležečem kot sedečem položaju. Njeno polnilo omogoča, da se blazina z rahlimi gibi oblikuje po našem telesu in podpre tisti del telesa, ki v določenem položaju rabi podporo.
Omogoča sproščeno sedenje. Uporabimo jo lahko vsepovsod brez drugih pripomočkov. Na pesku, travniku ali skali se lahko, kljub neudobni podlagi, namestimo v prijeten in sproščen položaj. Spomni nas na pravilno namestitev in omogoči boljši pretok energije po telesu,« pravi avtorica meditacijskih blazin Taja Vetrovec.
V nadaljevanju pojasnjuje, kakšen vpliv imajo med drugim različne blazine na nas, poleg omogočanja pravilne drže telesa med meditacijo.
Meditacijska blazina Munay – CLASSIC (okrogla oblika)
V tistem, ki jo »posvoji«, pomaga vzbuditi najboljše lastnosti. S sončničnimi semeni v njenem polnilu, kot simbol Sonca, prižiga naš notranji ogenj. Ta nas napaja s svojo svetlobo in toploto ter prečiščuje negativne energije v nas in okoli nas.
Meditacijska blazina Munay – TRIANGEL (trikotna oblika)
Omogoča dolgo sedenje v meditaciji tistim, ki imajo že več izkušenj in so bolj izurjeni v pravilnem sedenju. Njegova trikotna oblika podpira razvoj in udejanjanje.

Meditacijske blazine Munay so na voljo na Misteriji.si in v trgovini »Misteriji v živo« na Zadobrovški 88 v Ljubljani, kjer jih lahko tudi preizkusite. Za informacije pokličite 030/33 36 30 ali pišite na info@munay.si.