Ostrgajte si ga

ČIŠČENJE JEZIKA


V jutranjo osebno nego vključimo tudi čiščenje jezika. Med spanjem je telo zaposleno z izločanjem strupov prav prek jezika. Na jeziku so to obloge; lahko so bele, rumene, rjave ali zelene. So zanesljivo kazalo dogajanja v telesu.

 
Po kitajski medicini območja na jeziku ustrezajo raznim organom. To, kar v refleksologiji kažejo podplati, kaže tudi jezik. Kot ogledalo prebavnega sistema lahko jezik odraža stopnjo strupenosti v črevesju, kaže možno preobčutljivost na hrano ali na šibko prebavo, pokaže na slabo vsrkavanje hranil in razkriva zdravje drugih organov.

V oblogah so strupi in bakterije. Povzročajo zadah, parodontozo, zobno gnilobo in lomljenje zob. Zato jih moramo z jezika odstraniti. Če jezika zjutraj ne očistimo, se bakterije in strupi, ki obležijo na njem, vrnejo v organe in jih zastrupljajo. Vsak del jezika je povezan z enim od vitalnih organov. Tako na primer v korenu jezika nabrani strupi vplivajo na pljuča in preprečujejo normalno dihanje.
Ajurvedsko čiščenje jezika za ohranjanje zdravja zob in ustne votline je v Indiji tako rekoč vsakdanjost; čiščenje jezika indijska tradicionalna medicina priporoča še zlasti ljudem, ki imajo pogosto vneto grlo, nos in ušesa.

BOLJŠE OKUŠANJE HRANE
Zaradi strupov in bakterij, ki se zadržujejo na jeziku, se okusi hrane, ki jih naši organi kot informacijo zaznavajo prek okusov, ne morejo povsem dobro prenesti po telesu. S čiščenjem poskrbimo, da naše brbončice prepoznavajo okuse in hkrati odpremo energijske poti, po katerih potujejo vibracije teh okusov po našem telesu. Prebava se začne v ustih, ko se slina pomeša s hrano in jo začne razgrajevati.

NAJBOLJŠE JE BAKRENO
Strgalo za jezik očisti jezik in ga tudi masira. Najboljše strgalo je bakreno ali medeninasto. Jezik očistimo tako, da ga iztegnemo ven, primemo strgalo na obeh spodnjih koncih in potegnemo z njim od korena do konice jezika. Štirikrat do petkrat, oziroma kolikorkrat je potrebno. Vsakič z njega s tekočo vodo izplaknemo belo sluz. Ko končamo, dobro izperemo ustno votlino in strgalo osušimo. Najbolje je, da ga hranimo v kozarcu. Jezik čistimo vsako jutro, takoj ko vstanemo in še preden spijemo svoj jutranji odmerek vode.

OGLEDALO ZDRAVJA
Jezik »govori« o zdravju notranjih organov. Po tradicionalni indijski in kitajski medicini je jezik mikrokozmos celotnega telesa in zrcali njegove presežke in primanjkljaje, zato znajo zdravniki tradicionalnih medicin razbrati zdravje kar z jezika. O njem govori njegova oblika, barva, obloga in zgradba. Razkriva lahko, denimo, prebavne težave in neravnovesja v telesu. Seveda pa je opazovanje telesa prek jezika le del pregleda v tradicionalnih medicinah. Za popolno diagnostiko so potrebni še pregledi drugih delov. Jezik nam lahko da prvi signal, ki opozarja na spremembe, bolezni v telesu.

BARVA
Zdrav jezik je rožnat. Na njem je rahla bela obloga in jezik se prilega ustom. Rdeč jezik je lahko pokazatelj preveč toplote v telesu, denimo vročine ali hormonskega neravnovesja. Škrlatna barva je znak preobremenjenosti obtočilnega sistema, morda zaradi poškodbe, bolečine, vnetja ali okužbe. Bled jezik je znak pomanjkanja energije, morda gre za slabokrvnost ali za oslabljen imunski sistem po dolgotrajni bolezni.
OBLOGE
Debela obloga na jeziku zrcali resno slabo stanje telesa in slabo zdravje črevesja. Tanka obloga je normalna, toda zelo tanka plast ali njena odsotnost pomeni pomanjkanje telesnih tekočin, izločkov, ali pa je znak hude obremenitve telesa. Rumena obloga jezika signalizira vročino in/ali vnetje v telesu. Siva ali celo črna obloga je znak, da je nekaj hudo narobe z zdravjem. Zelo debela bela obloga pomeni prehlad, verjetno kaže na slab krvni obtok do okončin in na morebitno okužbo s kvasovko kandido.

OBLIKA
Če je jezik zabuhel z lisami po zobeh/nazobčanimi robovi, to kaže na pomanjkljivo vsrkavanje hranil; lahko pomeni tudi zastajanje krvi, prav tako lahko opozarja, da so v telesu strupi.
Zelo tanek jezik lahko pomeni dehidracijo ali pa, da je telo zelo izčrpano zaradi kakega kroničnega stanja v telesu.

 
BAKRENO STRGALO ZA JEZIK
Bakreno strgalo za jezik uporabljamo, da odstranimo v oblogah prisotne strupnine, ki se na jezik izločajo čez noč. S strgalom najlaže razkužimo ustno votlino, se znebimo ustnega zadaha in poskrbimo za zdravje zob in dlesni. Ko strgamo jezik, hkrati na njem masiramo točke, ki so povezane z notranjimi organi. Zaradi čistega jezika tudi bolje okušamo.
Bakreno strgalo, dostopno je v spletni trgovini Misteriji.si (12,90 €), je ročno narejeno v Sloveniji. Iz elektrolitsko čistega bakra; ta uničuje kužne klice in glivice. Od strgala imamo tako kar dvojno korist; z njim mehansko odstranimo obloge, baker pa še dodatno deluje zoper neželene goste v ustni votlini.


ZGRADBA JEZIKA
Oteklina na vrhu jezika opozarja na bakterijsko ali virusno okužbo ali na alergijsko reakcijo na hrano ali zdravilo.
Boleče razjede so pogosteje na spodnji strani jezika, z okroglim, rdečim robom in rumeno ali belo sredino. Bela ali siva rana s trdo, debelo površino lahko pomeni levkoplakijo – okvaro sluznice, ki jo povzroči draženje zobne proteze, krone, plombe ali kajenje.
Lasasta levkoplakija, ki se pojavi pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom zaradi bolezni, kot je HIV ali Epstein-Barr virus, se kaže v obliki lasastih belih lis z razbrazdano površino, navadno na robu jezika.
Rana oziroma oteklina na eni strani jezika je znak močno porušenega imunskega sistema, denimo raka, zato je obvezen pregled pri zdravniku. Zdravnika nemudoma obiščemo tudi ob močnem vnetju jezika, močni bolečini na jeziku ali ob nezmožnosti, da jezik pravilno premikamo.

IZBOLJŠAJMO PREBAVO
Videz jezika lahko izboljšamo tako, da izboljšamo prebavo. Jejmo čim več fermentirane hrane in pijmo probiotične napitke, ki bodo v našem prebavnem sistemu povrnili ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami ter drugimi mikroorganizmi. Probiotični napitek je med drugim dosegljiv na Misteriji.si (VitaBiosa, 16,50 evra; je biološki zeliščni napitek z mešanico sedmih vrst aktivnih mlečnokislinskih in probiotičnih bakterij).
Jejmo čim bolj naravna polnovredna živila in se nikoli ne »napokajmo« do sitega. Prebavo poživimo s kuhano hrano. Za izboljšanje prebave hrani dodamo izbrana zelišča in začimbe. Dvajset minut pred obrokom spijemo vroč ingverjev čaj – za izboljšanje prebave in lajšanje slabosti v želodcu. Za izboljšanje vsrkavanja mineralov iz črevesja v telo uživajmo prebavne encime.
 
Devina Novak